Flugt / Flee

Menekülés

színes, dán-francia-norvég-svéd animációs dokumentumfilm (89 perc)

Menekülés

Oscar-díj jelölés 2022:
A legjobb animációs film
A legjobb dokumentumfilm
A legjobb nemzetközi film

A Sundance Nemzetközi Filmfesztivál zsűri nagydíjas dokumentumfilmje az elmúlt évek egyik legkülönlegesebb alkotása: animációs dokumentumfilm, amely számos filmfesztiválon elismerésben részesült, és egyenesen három, látszólag ellentmondó kategóriában jelölték Oscar-díjra: a Menekülés egyaránt esélyes volt legjobb dokumentumfilmként, legjobb animációs filmként és a legjobb nemzetközi filmként.

A harmincas évei közepén járó Amin sikeres egyetemi kutató Dániában, éppen házasságra készül barátjával. Európába érkezésének igaz történetét azonban még senkinek sem mondta el, saját és családja tragédiáit, traumáit és titkait mélyen eltemette magában. Az Afganisztánból Dániába vezető útról nemcsak azért nem beszél senkinek, mert nincsenek szavai az eseményekre és az érzéseire, hanem mert az őszintesége akár kitoloncolással járhat. Most, a kamera előtt mégis szembenéz a múlttal, hogy aztán valóban elkezdhesse új életét a párja oldalán.

A Menekülés személyes és felemelő film az újrakezdésről, ami akkor sem lehetetlen, ha látszólag minden ellenünk dolgozik.

 

Online nézhető

X

 

Nagylátószög


Orosz Anna Ida és Kovács Gellért Filmszerész a Menekülés című film kapcsán beszélgetett a nemzetközi és magyar animáció múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

Előzetes

 

 

Idézetek kritikákból

„A Menekülés könnyen átélhető, elgondolkodtató mozidarab, összetettsége és árnyaltsága révén lesz igazán emlékezetes és maradandó színfolt a kortárs dokumentumfilmek palettáján.”
Prae.hu

„A Menekülés hatásától nehéz elmenekülni.”
HVG

Műfaj:

animációs dokumentumfilm

Korhatár:

16

Rendezte:

Jonas Poher Rasmussen

Írta:

Jonas Poher Rasmussen

Megjelenés:

2022. 03. 10.

Sajtóanyag:

Dropbox

Moziműsor:

Port.hu

FLEE_still_1_Amin_window_copyright_FinalCutforReal
FLEE_still_2_Amin_carpet_copyright_FinalCutforReal-scaled
FLEE_still_9_Amin_and_director_copyright_FinalCutforReal-scaled