Le otto montagne / The Eight Mountains

Nyolc hegy

színes, olasz-belga-francia film (147 perc)

Nyolc hegy

Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál 2022:
A zsűri díja

A hindu mitológia szerint nyolc hegy határolja a világot, amelynek a közepén egy óriási kilencedik hegy áll. Akkor  találunk rá a boldogságra, ha a középső hatalmas hegyen éljük le az életünket, vagy ha beutazzuk a többi nyolcat? A két tizenéves, Pietro és Bruno együtt töltik a nyarakat a Dolomitokban, ősszel Pietro hazamegy Torinóba, a zsúfolt nagyvárosba, Bruno viszont marad a hegyek között, a falujában. A két fiú között nagyon mély gyerekbarátság szövődik, ami viszont megszakad a tinédzser évek alatt. Pietro felnőttként keresi a helyét, bejárja a világot, míg Bruno szülőfalujában próbál boldogulni, ahol egy évszázados hagyományok alapján működő gazdaságot működtet. Csaknem húsz év után találkoznak újra, és most jobban egymásra vannak utalva, mint bármikor a korábbi életükben.

Az Alabama és Monroe, valamint a Csodálatos fiú rendezője ezúttal lenyűgöző olasz tájakra kalauzol, hogy egy évtizedeken átívelő barátságot mutasson meg. A Nyolc hegy Paolo Cognetti hazánkban is kiadott, nagy sikerű regényéből készült filmadaptáció, amely a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon a zsűri díját nyerte.

Online nézhető

X

 

Nagylátószög


A film kapcsán Veiszer Alinda beszélgetett Merényi Dániellel és Camino Steve-vel a 11. Mozinet Filmnapokon a Nyolc hegy premier előtti vetítése után.

Előzetes

 

Idézetek kritikákból

„igazi csemege a szemnek… és a szívnek”
Revizor Online

„Olyan film a Nyolc hegy”, aminek nézése közben megszűnik az idő.”
WMN

„Jobb nem is történhetne a mozinézővel, mint egy olyan lassú, csendes, gyönyörűszép és melankolikus film, mint a Nyolc hegy.”
24.hu

Műfaj:

dráma

Korhatár:

16

Rendezte:

Felix van Groeningen | Charlotte Vandermeersch

Írta:

Felix van Groeningen | Charlotte Vandermeersch

Főszereplők:

Luca Marinelli | Alessandro Borghi

Megjelenés:

2023.01.05.

Sajtóanyag:

Dropbox

Moziműsor

Port.hu

LOM_TIFF_000590
LOM_TIFF_000928
LOM_TIFF_001150
LOM_TIFF_007165
LOM_TIFF_027378
LOM_TIFF_133641
LOM_TIFF_134448
LOM_TIFF_136642