A lecke

színes, bolgár-görög film (105 perc)

A lecke

A rendezőpáros bemutatkozó nagyjátékfilmje szenvtelenül és brutális őszinteséggel beszél a kisember tehetetlenségéről és a tanárok társadalmi megbecsültségének hiányáról napjaink pénz uralta világában. A hűvös, letisztult és precíz történetmesélés, valamint a minden szentimentalizmust mellőző, szorongató atmoszféra csak növeli A lecke érzelmi hatását.

Nadezhda (Margita Gosheva) tanítónő egy általános iskolában, és amikor az egyik diákját meglopják az osztályteremben, nyomozásba kezd, hogy megtalálja a tettest. Megszállottja lesz a bűntény felderítésének, noha odahaza sokkal nagyobb gondjai vannak: hála adósságainak, amelyet munkanélküli, részeges férjének köszönhet, a bank éppen ki akarja dobni őket és kislányukat a házukból. A becsületes és szigorú elvek szerint élő Nadezhda egyre mélyebbre sodródik munkahelyén és magánéletében egyaránt, kétségbeesett és megalázó megoldásokhoz kell folyamodnia összeomló élete megmentésére.

A lecke a Két nap, egy éjszaka kelet-európai párfilmjének is tekinthető, csak míg az utóbbi Marion Cotillard játszotta főhősnője végig megőrzi becsületét és elsősorban saját magán kell felülemelkednie, Nadezhdának sokkal komolyabb egzisztenciális válsággal kell szembenéznie, amelyből nem biztos, hogy van kilábalás.

 

A mozikban
Online
X

 

SAJTÓMAPPA:

Képanyagok:

Jelenetképek (20MB, zip)

Rendezőportrék (3,94MB, zip)

Plakátkép (3,79MB, jpg)

Szöveges anyagok:

Silabusz (doc)

Műfaj:

társadalmi

Korhatár:

16

Rendezte:

Kristina Grozeva | Petar Valchanov

Írta:

Kristina Grozeva | Margita Gosheva

Szereplők:

Ivan Barnev | Ivan Savov | Stefan Denolyubov

Megjelenés:

2015. 11. 05.