Martin Scorsese ismét executive producerként csatlakozott Mundruczó Kornél csapatához

Az amerikai filmgyártás megkerülhetetlen alakja az Oscar®-díjra jelölt Pieces of a Woman után a hazai mozikban november 25-től látható Evolúció című filmet is támogatja.

A Match Factory ma bejelentette, hogy Martin Scorsese, Oscar®-díjas rendező Executive Producerként csatlakozott az Evolúció filmes csapatához. A film, amely egy család sorsát követi nyomon a II. világháborútól a mai Berlinig, Scorsese második együttműködése Mundruczó Kornél rendezővel és Wéber Kata forgatókönyvíróval a Pieces of a Woman után, amelyért Vanessa Kirby Oscar®-jelölést kapott a legjobb színésznő kategóriában. Az alkotás világpremierje júliusban volt a Cannes-i Filmfesztivál Cannes Première szekciójában, ahol az angolszász kritikusok nagy elismeréssel fogadták. Az egyik főszerepet Monori Lili játssza, akinek a filmben nyújtott nagy horderejű alakítását Anthony Hopkins-hoz hasonlították. Monori Lili partnere Láng Annamária, a további főbb szerepekben Goya Rego, Padmé Hamdemir és Jule Böwe láthatók. A film producerei Viola Fügen, Michael Weber és Petrányi Viktória. Az Evolúciót november 22-én a Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál nyitó estjén (ZSIFI) lehet megtekinteni, majd november 25-től játsszák a magyar mozik a Mozinet forgalmazásában, akik ezzel a bejelentéssel együtt hozták nyilvánosságra a film magyar nyelvű plakátját is, melyen Szűcs Attila Munkácsy Mihály-díjas festőművész alkotása látható.

Martin Scorsese így nyilatkozott: „Mundruczó Kornél és Wéber Kata minden új filmje pozitiv értelemben vett sokként hat mind a nézőre mind pedig a filmkészítőre – soha nem adják fel a feltérképezetlen területek feltárását. Az Evolúcióval az idő mozgásának dramatizálására találnak módot, azt megmutatva, ahogy emlékezünk és ahogy felejtünk. Az Evolúció a nyugtalanító valósággal néz szemtől szembe, méghozzá új és izgalmas, sőt felszabadító módon. Valódi filmes történetmesélők munkája.

Mundruczó Kornél a világhírű rendezővel való újabb közös munka hírére így reagált: „Megtiszteltetés számunkra, hogy Martin Scorsese csatlakozott az Evolúcióhoz; nagyon sokat jelent nekünk a Pieces of a Woman kapcsán létrejött együttműködés folytatása. Ez a film lehetőséget adott arra, hogy Katával feltárjuk az identitás folyamatosan változó fogalmát, mind a magunk, mind az előttünk és utánunk élő generációk számára. Az a tény, hogy ez a rendkívül személyes történetekből álló triptichon megszólította Martin Scorsesét, nagyon sokat jelent számunkra, és reméljük, hogy a filmet megnézve a közönség is a maga módján tud majd reflektálni az identitás fogalmára.”

A film hivatalos plakátját Szűcs Attila Munkácsy Mihály-díjas festőművész készítette, akinek egyedi, hiperrealista formanyelvre épülő képi világa mindig is nagy hatással volt Mundruczó Kornélra. Az Evolúció rendezője szerint Szűcs Attila nézni tanít a képeivel, egy folyamatosan változó belső történetre ad lehetőséget a mindenkori nézőjének. Ez jellemzi az Evolúcióhoz készült plakátot is, amely Mundruczó Kornél értelmezésében egy olyan ölelést ábrázol, ahol nincs ott a másik.

Az Evolúció története három nemzedék – Éva, Léna és Jónás – kapcsolatát mutatja be, amelyet az  történelmi traumák öröksége és az identitáskeresés határoz meg, miközben minden erejükkel a gyógyulást keresik.

A nemzetközi kritikusokat is lenyűgözte a film drámai hatása, érzelmi mélysége és költőisége. Az angolszász filmszakmai lapok közül több méltatta a színészek megrendítő alakítását, forgatókönyvét és a film szuggesztív és egyszerre virtuóz képi világát.

A német-magyar koprodukcióban készült Evolúció Mundruczó Kornél nyolcadik nagyjátékfilmje, az alkotást a forgatókönyvet író Wéber Katával közösen jegyzi. Az alkotás koncepciója a Proton Színház azonos című előadásából származik, melyet két évvel ezelőtt Németország legfontosabb összművészeti fesztiválján, a Ruhrtriennálén lehetett látni. A film, meglehetősen gyorsan készült el, 2021 tavaszán, mindössze tizenhárom nap alatt forgatták le. Az Evolúció egyik producere Petrányi Viktória, aki Mundruczó Kornéllal együtt alapította meg produkciós vállalatukat, a Proton Cinemát, és az egyetemi évektől kezdődően minden filmjükön együtt dolgoznak.

További információ az alkotókról:

Mundruczó Kornél a Színház- és Filmművészeti Egyetemen szerzett diplomát; a Proton Cinema alapítója. Első, Szép napok című filmje (2002) a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a fődíjat. A cannes-i filmfesztiválon bemutatott munkái: Johanna (2005 Un certain regard), Delta (2008-as hivatalos verseny), amely elnyerte a FIPRESCI-díjat, Szelíd teremtés (2010-es hivatalos verseny), Fehér isten (2014 Un certain regard), amely elnyerte a szekció fődíját és Jupiter holdja (2017-es hivatalos verseny). Pieces of a Woman című filmje Velencében elnyerte a legjobb színésznőnek járó Volpi Kupát és a főszereplő Vanessa Kirby-t Oscar-díjra jelölték.

Mundruczó Kornél alkotótársa, Wéber Kata forgatókönyvíró, a Fehér isten, a Jupiter holdja és a Pieces of a Woman című filmeket, valamint számos nagysikerű színházi előadás után az Evolúció című filmet is jegyzi.

Operatőrként a Kisasszonyok (2019) illetve a Halhatatlan szeretők (2013) képi világát is jegyző francia Yorick Le Saux vett részt a produkcióban. Az Evolúció című filmben a vágásért a rendezővel hatodik alkalommal együttműködő Jancsó Dávid felelt, míg a látványtervező Varga Judit „Csuti”, a zeneszerző pedig Dascha Dauenhauer volt. A produkció a német Match Factory Productions és a hazai Proton Cinema koprodukciójában készült, a ZDF-ARTE és a Proton Színház közreműködésével, a Mitteldeutsche Medienförderung, a Film- und Medienstiftung NRW, a German Federal Filmfund és a Nemzeti Filmintézet és a magyarországi adókedvezmény támogatásával.