Csütörtöktől mozikban az Előző életek, a 2023-as év egyik legünnepeltebb filmje

A tavalyi év legnagyobb kritikus- és közönségkedvenc romantikus filmje, a Mozinet Filmnapokon decemberben vetített Előző életek (Past Lives) szívszorító történet az életre szóló döntésekről, kihagyott lehetőségekről és az igaz szerelemről. Celine Song alkotása január 11-től látható országosan a hazai mozikban.

Nora (az alakításáért Arany Glóbusz-jelölt Greta Lee) és Hae-sung (Teo Yoo) gyerekkorukban a legjobb barátok voltak, de a kislány elköltözése szétválasztotta őket egymástól. Húsz évvel később online újra egymásra találnak, azonban felnőttként már egészen máshol tartanak az életükben. A személyes New York-i találkozás mindkettejükben váratlan érzelmi lavinát indít el, és rákényszeríti őket, hogy végre szembenézzenek a valódi érzéseikkel.

Az A24 gyártásában készült, korábban a Sundance Filmfesztivál, a Berlinale és a CineFest versenyprogramjában bemutatott Előző életeket jelenleg komoly Oscar-esélyesként mérlegelik. Elnyerte a legjobb film Gothan-díját, a National Board of Review legjobb rendezői debütálás díját, a National Society of Film Critics és a New York Film Critics Circle legjobb film díját. Öt Arany Glóbusz-díjra jelölték (a legjobb dráma, idegen nyelvű film, rendezés, forgatókönyv és női főszereplő kategóriákban), valamint az összes amerikai kritikusi és szakszervezeti lista élvonalában szerepel – utóbbi azért kiemelten fontos, mert az egyes szakszervezetek tagjai szavaznak később az Oscar-díjakról is.
Előzetes:

A Mozinet Nagylátószög adásában az ELTE Koreai tanszékén oktató Dr. Jin Kyoung ae és Teszár Dávid beszélgetett a film kapcsán többek között arról, milyen érzés koreai kivándorlóként Budapesten élni, hogyan került Dr. Jin Kyoung ae Magyarországra, hogyan éli meg a nyugati és a koreai identitások szembenállását, keveredését, és ezt mennyire tudja visszaadni a film. „Csodálkoztam, amikor valaki megkérdezett, hogy milyen volt az Előző életek. Én vissza akartam kérdezni, hogy milyen volt a magyar közönségnek ez a film, mert nekem annyira ismerős dolgokról van szó benne.” A koreai populáris kultúra bozóttűzszerű globális terjedésével kapcsolatban Jin Kyoung ae elmondja, nem teljesen érti, mi történt az elmúlt néhány évtizedben, de örül neki, hogy mások is látják azokat az értékeket, amiket a koreaiak a saját kultúrájuknak tulajdonítanak. Legyen az a létfilozófia, a K-pop, vagy éppen a kimchi.

Az Előző életek 2024. január 11-től látható a mozikban.
A film adatlapja itt érhető el.