Nem véletlen, hogy ilyen jók a magyar operatőrök || Bernát Bianca & Kovács Gellért || Nagylátószög

Bernát Bianca: „Nem véletlen, hogy ilyen jók a magyar operatőrök”

Bernát Bianca művészeti menedzser, a magyar operatőrök külföldre közvetítésével foglalkozó Pancake Talents alapítója. Vele beszélget Kovács Gellért filmkritikus a Mozinet Nagylátószög legújabb adásában a Cinegón már elérhető Vaskarom, és Szimler Bálint, a Mozinet forgalmazásában a jövőben mozikba kerülő Feketepont című filmje kapcsán.

Az Erdély Mátyás által fényképezett Vaskaromban a valóságban is létező texasi Von Erich pankrátorcsaládot követjük. A világbajnok apa megszállottan dolgozik azon, hogy a fiai átvegyék majd tőle a birodalmat. De vajon sikerül-e a fiúknak megtörni a családot sújtó átkot?

A Rév Marcell operatőri munkájával készült Feketepont pedig egy tanév történetnagylátóét dolgozza fel egy tizen-egynéhány éves fiú és egy fiatal tanárnő szemszögéből. Olyan problémák jelennek majd meg benne, amik évtizedek óta jelen vannak az oktatásban.


Az Illés papi alapította operatőri iskolában a mester-tanítvány viszony és a műtermi gyakorlatok nagyon fontosak voltak. És fontos volt az is, hogy értékközpontú legyen a tanterv, ő ezt ’49-ben lefektette, és ez sok évtizeden keresztül öröklődött.

Ahhoz, hogy megértsük, miért különleges a magyar operatőr képzés és miért kiemelkedően tehetségesek a magyar operatőrök, Bernát Bianca szerint a képzés történetét is szemügyre kell vennünk. 1949-ben Illés György, azaz „Papi” indította el az operatőr képzést a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, nagy hangsúlyt fektetve a világosításra, a műtermi gyakorlatokra, a hosszantartó mester-tanítvány viszony kialakítására és az értékközpontúságra. Ez a szemlélet öröklődött évtizedeken át a magyar operatőrök szemléletmódjában.

Nagyjából egy út van: hogy egy olyan forgatókönyv betaláljon, egy olyan rendezővel, ami egyébként kikerül egy olyan fesztiválra, ahol egy olyan menedzser is meglátja, és nagyon sok szál jól klappol. De miért várjon erre egy operatőr? Miért ne legyen egy ügynökség, aki azon dolgozik, hogy ezeket a neveket megismertesse külföldön?

Ahhoz, hogy külföldön is dolgozhassanak, Bernát Bianca szerint a magyar operatőröknek óriási szerencsére van szükségük, így keveseknek jön össze. Erre jó példa a fent említett két film operatőre, Erdély Mátyás és Rév Marcell, akik évek óta dolgoznak hollywoodi produkciókban. A hazai környezetben viszont gyorsan el lehet érni a lehetőségek végét, ezért alapította a Pancake Talents nevű operatőr ügynökséget, ami a kiemelkedően tehetséges hazai szakemberek külföldre közvetítésével foglalkozik.

A Vaskarom már elérhető a itt Cinegón, a Feketepont a Mozinet forgalmazásában kerül majd mozikba.

A szövegben felhasznált idézeteket szerkesztve közöltük.