A messzi dél vadjai

ART besorolást kapott film (93 perc)

A messzi dél vadjai

Látom, hogy egy apró darab vagyok, egy nagy-nagy világban.

A messzi dél vadjai a 2012-es év egyik legünnepeltebb amerikai filmje: a Sundance Filmfesztivál fődíja és operatőri díja, valamint a Cannes-i Filmfesztivál négy elismerése (FIPRESCI-díj, Arany Kamera-díj, Az Ökumenikus Zsűri Különdíja, Fiatal Tekintetek Díja) után a négy Oscar-díjra – a legjobb film, rendezés, női főszereplő és adaptált forgatókönyv – jelölték! A szerep megformálásakor mindössze hatéves Quvenzhané Wallis ezzel a legfiatalabb színésznő lett, akit az Oscar-díj 85 éves történelmében nomináltak.

A hatéves Hushpuppy a civilizált világtól távol él, a Teknő-nek nevezett elmaradott kis településen, melyet egy gát elválaszt a túlparti városoktól. A Teknő egy elfeledett hely, ahol a közösség tagjai egyenlőként élnek az állataikkal, s közben valódi ünnepként élik meg a hétköznapokat. Hushpuppy édesanyja rég eltűnt, imádott édesapjával, a bárdolatlan Winkkel él. Huspuppy társasága a Teknő különös iskoláját leszámítva csak néhány szelíd vadállat. Az élet számára nem más, mint a természet mozgó, lélegző, morgó dolgainak törékeny egésze. Ha pedig ezekben a jelenségekben zavar támad, az veszélyezteti az egész világegyetem harmóniáját.

Amikor a százévente előforduló hatalmas vihar kavarja fel az öbölváros körüli nyugodt vizeket, nemcsak az édesapa betegszik meg hirtelen, de régen kihalt ördögi lények támadnak fel fagyott sírjukból, hogy rettegésbe taszítsák a Földet. Hushpuppy tanúja lesz az elemek pusztító erejének és megpróbál mindenre és mindenkire vigyázni, aki kedves a számára. Célja, hogy helyreállítsa az egykori idillt és ezzel megmentse haldokló apját. A kis hősnek így korán meg kell tanulnia, hogyan állítsa meg a megállíthatatlant, amely gigantikus erővel csap le a világra.

Előzetes

Műfaj:

társadalmi

Korhatár:

12

Rendezte:

Benh Zeitlin

Írta:

Benh Zeitlin | Lucy Alibar

Főszereplők:

Dwight Henry | Quvenzhané Wallis

Gyártó:

Court 13 Pictures

Megjelenés:

2013. 01. 10.