A sasvadász fia

ART besorolást kapott film (84 perc)

A sasvadász fia

ENNEK A FILMNEK A FORGALMAZÁSI JOGA LEJÁRT.

A tizenkét éves Bazarbai a serdülőkor küszöbére lép a nomád mongol vidéken. Szeretne a nagyvárosban, Ulánbátorban élni, szakítani a nomád tradíciókkal, apja sasvadász hivatásával. Amikor bátyja nélküle költözik el, úgy érzi, összeesküdött ellene a világ. Egy nap apjával a neves Sasvadász Fesztiválra mennek, majd amikor a sas megrettenve egy kamera vakujától elszáll, s nem fogad szót a gyereknek, a tinédzser apja haragjától való félelmében megszökik. Az apa utána küldi az időközben hazataláló sast és a fiú a madárral egy egész országot átszelő kalandba vág.

A sasvadász fia a tradíciók és a család fontosságára hívja fel a figyelmet. A múlt és a jövő érzékletesen ütközik össze a csodálatosan fotografált Mongóliában. A történetben a legszebb mongol hagyományok kerülnek felelevenítésre, láthatóvá válik egy nép kultúrája, amibe fokozatosan tör be a civilizáció. A kisgyerek a serdülőkor lázadása mellett a tradíciókkal való szembehelyezkedés szimbóluma is, akinek homályos információi vannak arról, milyen lehet a nagyvárosi élet, de kitörési szándéka a nomádélet hátrahagyásában nyilvánulhat csak meg.

A sasvadász fia az igényes ifjúsági filmek sorába tartozik, a tinédzser kalandjai szerethető élményekkel, és ami még fontosabb általános érvényű mondanivalóval gazdagítják a varázslatos tájakra fogékony nézőjét.

A berlini filmfesztiválon bemutatkozott A sasvadász fia többek között a skandináv országok és Franciaország pedagógia programjában is helyet kapott oktatási segédanyagaként. A tavalyi Mediawave-en az Országos Diákzsűri díját nyerte.

SAJTÓMAPPA:

Sajtókönyv (magyar)
Jelenetfotók (14,9MB, zip)
Portré a rendezőről (0,14MB, jpg)
Plakátkép (1,3MB, jpg)

Műfaj:

dráma

Korhatár:

12

Rendezte:

René Bo Hansen

Írta:

René Bo Hansen | Staffan Julén | Stefan Karlsson

Főszereplők:

Asilbek Badelkhan

Szereplők:

Bazarbai Matei | Serikbai Khulan

Megjelenés:

2011. 05. 26.