Az utolsó éjszaka Párizsban

ART besorolást kapott francia-német film (88 perc)

Az utolsó éjszaka Párizsban

Az Oscar-díjas Volker Schlöndorff legújabb, pattanásig feszülő történelmi thrillerében a rendező a huszadik századi európai történelem egyik legtitokzatosabb történetét meséli el: hogyan menekült meg Párizs és lakossága a teljes pusztulástól 1944-ben. A Fény városa idén augusztusban ünnepli felszabadulásának 70. évfordulóját, de egyetlen emberen, a várost megszálló német csapatok tábornokán múlott, hogy ma is régi pompájában ismerjük, és nem jutott Varsó vagy Drezda sorsára.

1944 augusztusában járunk, amikor a második világháború végkimenetele már eldőlni látszik: Hitler csapatai meggyengültek, a szövetségesek pedig fokozatosan törnek előre. A többgenerációs katonai család sarja, Dietrich von Choltitz tábornok (Niels Arestrup – A próféta, Találkozás Vénusszal) a Führertől azt a feladatot kapja, hogy a legfontosabb épületeiben és hídjainál aláaknázott Párizst robbantsa fel. Ha Choltitz engedelmeskedik a parancsnak, nemcsak az európai kultúra egy kiemelkedően fontos darabját törli el a föld színéről, de több millió ártatlan embert is elpusztít. Viszont ha megkíméli a várost, akkor a Gestapo mészárolja le az egész hátrahagyott családját.

A Magyarországon kevéssé ismert, megdöbbentő igaz történetet Schlöndorff egyetlen éjszaka eseményein keresztül meséli el: a svéd főkonzulnak, Raoul Nordling-nak (André Dussollier – A Szépség és a Szörnyeteg, Pofa be!) néhány óra alatt kell eltérítenie Choltitz-ot az őrült céljától.

Online nézhető

X

 

Előzetes

Műfaj:

történelmi

Korhatár:

12

Rendezte:

Volker Schlöndorff

Írta:

Cyril Gely | Volker Schlöndorff

Főszereplők:

André Dussollier | Niels Arestrup

Gyártó:

Film Oblige

Megjelenés:

2014. 08. 28.

Sajtóanyag:

dropbox

Moziműsor:

port.hu