Pál Adrienn

ART besorolást kapott magyar-holland-osztrák-francia film (136 perc)

Pál Adrienn

ENNEK A FILMNEK A FORGALMAZÁSI JOGA LEJÁRT.

A túlsúlyos Piroska egy kórház elfekvő osztályának nővéreként éli monoton életét, s alig lép kapcsolatba az őt körülvevő egészséges emberekkel. Ritkán szólal meg, akkor is sikertelenül: az elhunytak hozzátartozóinak csak növeli fájdalmát érzéketlenségével, ami miatt gyakran kritizálja munkáját az osztály vezetője.

Problémáját csak fokozza, hogy élettársával való viszonya sem nevezhető bensőségesnek, Kálmán pedig egyre jobban elhidegül tőle, s folyamatosan a súlyával és rossz természetével provokálja Piroskát, hátha lefogy vagy megváltozik. Ő viszont képtelen ellenállni a habos süteményeknek, így a monoton mindennapokat csak a mellé osztott nővér betanítása borítja fel. Piroska nem kíméli új kolléganőjét, szenvtelenül végezteti el vele a legnehezebb feladatokat, ám figyelmét hamarosan az elfekvőre szállított idős asszony neve köti le. Piroskának eszébe jut róla gyermekkorának egyetlen barátnője, Pál Adrienn, s a régmúlt emlékeinek hatására úgy dönt, ismét felveszi vele a kapcsolatot. Nyomozásával ellentmondásos utazás veszi kezdetét a saját és azok emlékezetében, akikkel találkozik. Felkeresi volt tanárait és osztálytársait, hátha ők tudják, hol lehet Adrienn, akire mindannyian másképpen emlékeznek.

Kocsis Ágnes első nagyjátékfilmje, a Friss levegő 2006-ban elnyerte a 37. Magyar Filmszemle legjobb elsőfilmes díját és szerepelt a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Kritikusok Hete programjában, valamint Európa Filmdíjra is jelölték.

Pál Adrienn a 63. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Un Certain Regard versenyszekciójában elnyerte a FIPRESCI-díjat.

előzetes

Műfaj:

dráma

Korhatár:

16

Rendezte:

Kocsis Ágnes

Írta:

Andrea Roberti | Kocsis Ágnes

Főszereplők:

Gábor Éva

Szereplők:

Hegyi Izabella | Horváth Ákos | Pokorny Lia | Znamenák István

Gyártó:

KMH Film

Megjelenés:

2011. 03. 17.