Srác a biciklivel

ART besorolást kapott film

Srác a biciklivel

ENNEK A FILMNEK A FORGALMAZÁSI JOGA LEJÁRT.

A 11 éves Cyril Catoul igazi rossz gyerek: makacs, agresszív és felelőtlen. Apja megelégelve eddigi életét a fiút gyermekotthonba dugja, és egy másik városba költözik. Cyril miután rájön, hogy nem ideiglenesen került oda, biciklijével apja keresésére indul. Eleinte nem hajlandó elfogadni a tényt, hogy magára hagyták, makacsul ragaszkodik ahhoz a forgatókönyvhöz, hogy félreértésről van szó. Véletlenül összeismerkedik egy harmincas éveiben járó fodrásszal, Samanthával, aki megengedi, hogy a hétvégéket vele töltse és segít neki megtalálni a válaszokat, még ha azok olykor fájdalmasak is.

A belga Dardenne-testvérek az elmúlt másfél évtizedben az európai művészfilm egyik legjelentősebb alkotóivá váltak. Filmjeik elsőként Cannes-ban mutatkoznak be, ahonnan mindig díjjal távoznak. A Rosetta (Arany Pálma),A fiú (az Ökumenikus Zsűri díja), A gyermek (Arany Pálma) és a Lorna csendje (legjobb forgatókönyv) után legújabb alkotásuk, a Srác a biciklivel a Zsűri Nagydíját érdemelte ki. Dardennék erőssége, hogy különös érzékenységgel ábrázolnak perifériára szorult gyermek- vagy tinisorsokat.

Srác a biciklivel előző munkáikhoz hasonlóan dokumentarista stílusban készült: kézikamerával vették fel és főleg természetes fényeket használnak, viszont a Dardenne-testvérek tőlük szokatlan módon ezúttal alkalmaznak filmzenét. A cannes-i premier után a film rendkívül pozitív kritikai fogadtatásban részesült: a Screen Daily kritikusa például a Ken Loach-féle Kes és a Biciklitolvajok (Vittorio De Sica) óta a témában az egyik legjobb alkotásnak nevezte.

Előzetes

SAJTÓMAPPA:

Sajtókönyv (magyar)
Jelenetfotók (31,98MB, zip)
Plakátkép (0,48MB, jpg)

Műfaj:

dráma

Korhatár:

12

Rendezte:

Jean-Pierre Dardenne | Luc Dardenne

Írta:

Cécile De France | Jean-Pierre Dardenne | Luc Dardenne

Főszereplők:

Thomas Doret

Szereplők:

Jérémie Renier | Olivier Gourmet

Gyártó:

Wild Bunch

Megjelenés:

2011. 09. 22.