Templom a dombon

ART besorolást kapott film (112 perc)

Templom a dombon

Dubrovnik és Montenegró között félúton, a bosnyák hegyek ölelésében fekszik a soknemzetiségű Trebinje. Amikor Marko, a fiatal katona eltávozást kap a frontról, néhány napra hazatér városába az apjához, a barátnőjéhez és a legjobb barátjához. A háború elől a bájos kisváros sem nyújt menedéket: hirtelen és értelmetlenül tör felszínre az erőszak, amikor három katona rátámad egy békés muszlim boltosra, Harisra. Marko az egyetlen, aki a közbeavatkozik, így megmenti az árus életét, viszont ezért súlyos árat fizet.

Az egykori barátok és ellenségek sorsa tizenkét évvel később ismét összefonódik, a háború soha be nem gyógyult sebei újra felszakadnak. Pattanásig feszült helyzetben kell mindannyiuknak meghozniuk a döntést: bosszút állnak-e a múltbéli sérelmekért, vagy megteszik az első lépést a megbocsátás felé.

A bravúrosan megszerkesztett és egy thriller feszültségével elkészített Templom a dombon sok nézőpontból keres arra választ, hogy van-e értelme jót tenni az életben, és túl tudunk-e lépni az évtizedes, vagy akár ezeréves ellentéteken.

Srdan Golubović filmje, a Templom a dombon Szerbia 2014-es Oscar-nevezettje! A film a Sundance Filmfesztiválon megnyerte a Zsűri Különdíját, majd Berlinből, Szófiából és Wiesbadenből is díjjal távozott.

„Lehetetlen nem meghatódni rajta. Az igaz történeten alapuló film egészen biztosan megtalálja majd a közönségét a világ minden táján.” – Screen

Előzetes

Műfaj:

történelmi

Korhatár:

16

Rendezte:

Srdan Golubović

Írta:

Melina Pota Koljević | Srdan Golubović

Főszereplők:

Leon Lučev | Nebojša Glogovac | Vuk Kostić

Szereplők:

Aleksandar Berček | Boris Isaković | Hristina Popović

Gyártó:

Film House Bas Celik

Megjelenés:

2013. 10. 10.