Csütörtöktől mozikban A világ legrosszabb embere (16)

Norvégia 2022-es Oscar-nevezettje, A világ legrosszabb embere a premier előtti vetítéseken már szépen szerepelt, most csütörtöktől pedig országosan látható lesz a hazai mozikban, szinkronizáltan és feliratosan egyaránt.

A világ legrosszabb emberét a premier előtti vetítéseken közel 4.000 néző látta. A teltházas vetítések közé tartozott Kovács Gellért Filmszerész filmklubja a budapesti Művész moziban, a Feldmár Filmklub a Bem moziban, ahol Heves Andrea pszichológus, Huszár Annamária biblioterapeuta, Kőszegi Mária színésznő, Krámli András, Novák Alexa pszichológus és Sas Norbert filmbarát beszélgetett a filmről, illetve az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott vetítés, amely után Dr. Almásy Kitti klinikai szakpszichológust Papp Bojána dokumentumfilmes kérdezte.

A film hősnője, Julie hétköznapi lány, hétköznapi érzésekkel, pont emiatt könnyű azonosulni vele, és felszabadító látni, amikor meg mer lépni olyan dolgokat, amelyről sokan csak álmodozunk. Dr. Almási Kitti a beszélgetés során így vélekedett a filmről: „…megjelennek olyan alapkérdések, mint a megfelelni vágyás, a rengeteg olyan elvárás, ami körülöttünk van, és ami teljesítménykényszerre sarkall, vagy pedig éppen az, hogy megengedjük-e magunknak az ösztönöket, azaz magát az életet. Ez az egyik legfontosabb ív a filmen belül, hogy milyen, amikor nem élünk, és milyen, amikor valójában élünk.”

Joachim Trier alkotását a kritikusok az elmúlt évek legjobb romantikus filmjének, egyben a tavalyi év egyik legjobb európai filmjének tartják. Az elbűvölő Renate Reinsve egészen lehengerlő, és Cannes-ban jutalmazott alakítást nyújt a főszerepben.