Mozinet-filmek a CineFesten

Szeptember 1. és 9. között a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon az év legnagyobb filmjeivel találkozhat a közönség. Közülük öt később a Mozinet forgalmazásában kerül a hazai mozikba. A filmek és vetítési időpontjaik:

Nem halok meg (16)

CineFest hivatalos program – Kitekintő

Tartalom:
Einspach Gábor sikeres galériatulajdonos és kortárs műgyűjtő, a budapesti művészeti világ egyik meghatározó szereplője. Számára nincs legyőzhetetlen akadály, egyedül érte el mindazt, ahol a jelenlegi életében tart. Amikor megtudja, hogy hasnyálmirigyrákban szenved, nem omlik össze. A betegségben nem a tragédiát látja, hanem a lehetőséget a teljes újrakezdésre. Miközben folytatja a fizikailag őt egyre jobban igénybe vevő kezeléseket, megpróbálja újraértelmezni a saját életét, valódi céljait, és a gyerekeivel, valamint a teljes környezetével való kapcsolatot.

A nagy sikerű Anyáim története társrendezője, Dér Asia a kezelés legelejétől fogva követi Gábor mindennapjait, egy különleges ember szellemi és fizikai vívódásainak legmélyére ásva ezzel. Vajon teljesíteni tudja Gábor a kitűzött céljait?

Nem halok meg vetítése a CineFesten: 2023. szeptember 8. (péntek), 21.00 – Zukor terem

A bemutatón részt vesz, és közönségtalálkozó keretében válaszol a nézők kérdéseire Dér Asia rendező, Szakonyi Noémi Veronika, Vincze Máté Artur és Meggyes Krisztina producerek, Várhegyi Rudolf hangmérnök, Szalay Károly vágó, Keresztes Gábor zeneszerző és Einspach Gábor, a történet főszereplője. Szakonyi Noémi Veronika és Vincze Máté Artur producerek tavaly megkapták a fesztivál nagydíját, a Zukor Adolf-díjat a Hat hét című filmjükért, így egy év után ismét visszatérnek a fesztiválra. Nem halok meg alkotói örömmel állnak a vetítés után az újságírók rendelkezésére.

Nem halok meg nemzetközi premierje már a CineFest után, egy A-kategóriás fesztiválon lesz.

A szerelem természete (16) (Simple comme Sylvain / The Nature of Love)

CineFest hivatalos nagyjátékfilmes versenyprogram

Tartalom:
Sophia, a negyvenéves filozófiaprofesszor már tíz éve megbízható párkapcsolatban él Xavierrel, akivel hasonlóan látják a világot. Mindennapjaik kiállításmegnyitókról, felolvasóestekről és véget nem érő baráti vacsorákról szólnak. Amikor új nyaralójuk felújításával megbízzák a vonzó ezermester Sylvaint, a nő világa felfordul, és szenvedélyes kapcsolatban találja magát a szexuálisan ellenállhatatlan férfival. Hogyan fogadja a kétkezi munkást a látszólag befogadó, ám valójában minden rezdülésével felsőbbrendűséget sugalló nagyvárosi közeg? És vajon Sophia megtalálja a közös hangot Sylvain barátaival? Túlélheti a friss kapcsolat az ebből fakadó kihívásokat?

A finom humorral és erotikával átszőtt romantikus film először a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Un Certain Regard versenyszekciójában vette le a lábáról közönségét.

A szerelem természete vetítései a CineFesten:
2023. szeptember 5. (kedd), 18.00 – Pressburger terem
2023. szeptember 7. (csütörtök), 16.30 – Zukor terem

Országos mozibemutató a fesztivál után: 2023. szeptember 28.

Előző életek (Past Lives)

CineFest hivatalos nagyjátékfilmes versenyprogram

Tartalom:
A 2023-as év legnagyobb kritikus- és közönségkedvenc romantikus filmje szívszorító történet az életre szóló döntésekről, kihagyott lehetőségekről és az igaz szerelemről.

Nora és Hae-sung gyerekkorukban a legjobb barátok voltak, de a kislány elköltözése szétválasztotta őket egymástól. Húsz évvel később online újra egymásra találnak, azonban felnőttként már egészen máshol tartanak az életükben. A lány sikeres írónő New Yorkban, komoly párkapcsolatban él, a fiú viszont csak sodródik Szöulban. Az interneten keresztül újra elkezdenek kötődni egymáshoz, a gyerekkori bajtársak között igaz és mély felnőtt barátság alakul ki. Hae-sung New York-i látogatása azonban mindkettejükben váratlan érzelmi lavinát indít el, és rákényszeríti őket, hogy végre szembenézzenek a valódi érzéseikkel.

Az A24 gyártásában készült, a Sundance Filmfesztivál és a Berlinale versenyprogramjában bemutatott Előző életek a Rolling Stone szerint „a legjobb film, amit idén csak láthatsz”.

Az Előző életek vetítései a CineFesten:
2023. szeptember 7. (csütörtök), 18.00 – Pressburger terem
2023. szeptember 8. (péntek), 22.00 – Uránia terem

Országos mozibemutató a fesztivál után: 2024. január 11.

A 999-s szoba (12) (Chambre 999 / Room 999)

CineDoc hivatalos dokumentumfilmes versenyprogram

Tartalom:
1982-ben Wim Wenders A 666-os szoba című filmjében megkérdezte 16 kollégáját, hogyan látják a mozi jövőjét. Az időközben eltelt negyven év a filmiparban rengeteg változást hozott, a kábeltévé, a VHS és DVD, majd a streaming megjelenésével, legutóbb pedig a pandémia miatt jósolták a mozi halálát. Wenders eredeti kérdéséhez kanyarodik vissza Lubna Playoust rendező A 999-es szoba című filmjében. A digitális átállás vajon a technológiai fejlődésen túl is felforgatja a filmművészetet? Szükségünk van-e még arra a közösségi élményre, amit a mozizás jelent százhuszonnyolc éve?

A film a mozi legnagyobb ünnepén, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon faggat tizenhat rendezőt a legnagyszerűbb kortársak közül, David Cronenbergtől, Asghar Farhadin, Baz Luhrmannon, Ruben Östlundon, Paolo Sorrentinón és Joachim Trieren át, természetesen egészen Wim Wendersig arról, hogyan vélekednek a mozi eljövendő évtizedeiről.

A 999-es szoba vetítései a CineFesten:
2023. szeptember 6. (szerda), 18.30 – Zukor terem
2023. szeptember 9. (szombat), 19.00 – Uránia terem

Országos mozibemutató a fesztivál után: 2023. október 5.

Egy zuhanás anatómiája (16) (Anatomie d’une chute / Anatomy of a Fall)

CineFest hivatalos program – Kitekintő, A CineFest zárófilmje

Tartalom:
A világ legrangosabb filmfesztiváljának fődíját, a Cannes-i Arany Pálmát elnyerő lélektani krimiben Sandra (Sandra Hüller – Toni Erdmann) idillinek látszó élete kártyavárként omlik össze. A sikeres német írónő francia férjével és látássérült gyerekükkel élnek a francia Alpok egyik kis falujában. A férfi váratlan halála után nem egyértelmű, hogy baleset, öngyilkosság vagy gyilkosság történt. Sandra ezért a rendkívül megterhelő nyomozás és tárgyalás középpontjába kerül.

A már-már hitchcocki hagyományokat követő filmben az eseményeket végig a feleség szemszögéből követjük, miközben a néző számára is kérdéses az ártatlansága. Az Egy zuhanás anatómiája azonban sokkal több bűnügyi történetnél: Justine Triet rendezőt elsősorban a házasság, és alapvetően az emberi kapcsolatok legmélyebb rétegei érdeklik.

Az Egy zuhanás anatómiája vetítései a CineFesten:
2023. szeptember 9. (szombat), 17.00 – Pressburger terem
2023. szeptember 9. (szombat), 21.30 – Pressburger terem

Országos mozibemutató a fesztivál után: 2023. november 30.