Az Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon láthatja először hazai közönség az Elfogy a levegőt

Moldovai Katalin alkotása, az Elfogy a levegő a november 2-ai országos mozibemutató előtt az Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon szerepel. A szolnoki seregszemlét idén október 17-22. között rendezik meg a TISZApART Moziban.

Moldovai Katalin alkotása, az Elfogy a levegő az év egyik legnagyobb nemzetközi magyar filmsikere, hiszen szeptemberben szerepelt a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál programjában, októberben pedig régiónk A-kategóriás filmfesztiválja, a Varsói Nemzetközi Filmfesztivál elsőfilmes szekciójába kapott meghívást. A szolnoki vetítés egyben a film első nyilvános hazai bemutatója, a gálán természetesen részt vesznek a film alkotói, köztük Moldovai Katalin rendező.

A filmet megtörtént események inspirálták. Főszereplője, Ana (Krasznahorkai Ágnes) irodalmat tanít, diákjaival és kollégáival egyaránt jó a kapcsolata, a gimnázium megbecsült tanára. Az egyik szülő váratlanul feljelenti két XIX. századi francia költő, Arthur Rimbaud és Paul Verlaine testi-lelki kapcsolatáról szóló film ajánlása miatt. A tanárnő fellebbezése láncreakciót indít el, amelynek következtében a kollégái és a gimnázium igazgatónője is fokozatosan ellene fordulnak.

Az Elfogy a levegő a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával, a Magma Cinema, Spot Film, Salamandra Film és Digital Fiction Studios gyártásában valósult meg. Főszereplői Krasznahorkai Ágnes, Skovrán Tünde, Sándor Soma, Dimény Áron, Bölönyi Zsolt és Lőrinc Ágnes, executive producere Kovács Attila Béla, producere Muhi András, Moldovai Katalin, forgatókönyvírója Palóczi Zita és Moldovai Katalin, rendezője Moldovai Katalin. A filmet Táborosi András fényképezte, vágója Soltész Orsolya, zenéjét Cári Tibor szerezte.

Az Elfogy a levegő november 2-től látható országosan a hazai mozikban a Mozinet forgalmazásában.
A film adatlapja itt érhető el.

A szolnoki seregszemlén egy másik Mozinet-film is szerepel, Nuri Bilge Ceylan legújabb, Elszáradt füvekről című, festői szépségű alkotása. Ceylan a kortárs európai mozi egyik legjelentősebb alkotója, aki ezúttal is az emberi lélek legmélyére ás, és sokakat foglalkoztató kérdésekhez nyúl rendkívül érzékenyen. A török rendezőóriás filmjei rendszeresen a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon debütálnak, ahol sorra nyerik a díjakat – például kiérdemelte a Zsűri Nagydíját (Messze, 2003, Once Upon a Time in Anatolia, 2011), a legjobb rendezés díját (Három majom, 2008), a FIPRESCI-díjat, valamint egyenesen a fesztivál legrangosabb díját, az Arany Pálmát (Téli álom, 2014).

Az Elszáradt füvekről főszereplője, a kiábrándult Samet (Deniz Celiloglu) isten háta mögötti falucskában tanít Kelet-Anatóliában, Törökország kurdok lakta részén. Abban reménykedik, hogy egyszer majd a ranglétrán feljebb jut, és Isztambulban kap állást. A férfi egyhangú élete a vonzó tanárnő (Merve Dizdar az alakításáért a legjobb színésznőnek járó díjat nyerte idén Cannes-ban) megjelenésével, és az iskolában kirobbanó botránnyal fenekestül felfordul. Diákjaik a hatalmukkal való visszaéléssel vádolják meg őket.

Az Elszáradt füvekről előreláthatólag 2024. március 21-től látható országosan a hazai mozikban a Mozinet forgalmazásában.