Újabb három fesztiválon versenyez az Elfogy a levegő (12)

A hazai mozikban már látható Elfogy a levegő a torontói bemutatkozás és a varsói három díj után hamarosan újabb fesztiválokra látogat. Moldovai Katalin filmje ezen a héten Görögország legjelentősebb filmes mustráján, a Thesszaloniki Nemzetközi Filmfesztiválon szerepel. Néhány nappal később a francia Arras Filmfesztivál várja a filmet, majd november második felében a németországi Mannheim-Heidelberg Nemzetközi Filmfesztivál nézői láthatják.

Előzetes

Mint Moldovai Katalin elmondta: „nagyon örültünk, hogy novemberben több fesztiválra is beválogatták a a filmet. A stábból nagyon sokan ott leszünk a 64. Thessaloniki Filmfesztiválon, már nagyon várjuk.

A megtörtént eseményekből kiinduló Elfogy a levegő főszereplője, Ana (Krasznahorkai Ágnes) irodalmat tanít, diákjaival és kollégáival egyaránt jó a kapcsolata, a gimnázium megbecsült tanára. Az egyik szülő váratlanul feljelenti két XIX. századi francia költő, Arthur Rimbaud és Paul Verlaine életéről szóló film ajánlása miatt, kifogásolva a két férfi közötti testi-lelki kapcsolatot. A tanárnő fellebbezése láncreakciót indít el, amelynek következtében a kollégái és a gimnázium igazgatónője is fokozatosan ellene fordulnak. Az egyre kíméletlenebb, a munkáját ellehetetlenítő eljárás nemcsak Ana egzisztenciáját, de minden emberi kapcsolatát próbára teszi.

A film a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával készült. Főszereplői Krasznahorkai Ágnes, Skovrán Tünde, Sándor Soma, Dimény Áron, Bölönyi Zsolt és Lőrinc Ágnes, forgatókönyvírója Palóczi Zita és Moldovai Katalin, executive producere Kovács Attila Béla, producere Muhi András és Moldovai Katalin volt. A filmet Táborosi András fényképezte, vágója Soltész Orsolya, zenéjét Cári Tibor szerezte.

Az Elfogy a levegő már látható a hazai mozikban a Mozinet forgalmazásában. A film adatlapja itt érhető el.

A film egyik premier előtti vetítésén, a Tanítanék Filmnapokon Törley Katalin, a Tanítanék pedagógusmozgalom egyik vezetője beszélgetett Gulyás Mártonnal (Partizán). Az est során Törley elmondja, hogy „az Elfogy a levegőben ajánlott film Agnieszka Holland Teljes napfogyatkozás című alkotása. Amikor a francia civilizációt és a francia szimbolistákat tanítottam a Covid alatt, én is ajánlottam a diákjaimnak, és egyáltalán nem merült fel bennem, hogy valami rosszat vagy határsurlót tennék.”