A hajléktalanság magány || Iványi Gábor & Veiszer Alinda || Nagylátószög

„A hajléktalanság az magány és egyedüllét.”

A Magyar Evangéliumi Testvérközösség alapító lelkészeként és az Oltalom Karitatív Egyesület elnökeként pályája során számos hátrányos helyzetű embernek segített már. Iványi Gábor a hajléktalanellátásban végzett tevékenységének köszönhetően pedig rengeteg különböző utcára került ember sorsát ismerte meg.

Vele beszélget a Veiszer Alinda a Mozinet Nagylátószög új adásában A láthatatlanok című film kapcsán. A Cinego kínálatában is elérhető filmben négy mindenre elszánt szociális munkást követünk, akik egy nőknek fenntartott hajléktalanszállót vezetnek. Amikor az emberi tényezőt teljesen figyelmen kívül hagyó bürokraták ellehetetlenítik őket, hősiesen szövetkeznek, hogy a szabályokat áthágva segítsenek pártfogoltjaikon és tovább üzemeltessék a helyet.


A hajléktalanok nem láthatatlanok, mert nagyon is szemünk előtt vannak. Azért is félnek sokan a tőlük, mert olyan könnyen lehet azzá válni.

A beszélgetésben felmerül, kikre utalhat a film címe, kik a láthatatlanok. Iványi Gábor értelmezése szerint sokkal inkább a szociális munkások, és az általuk végzett ellátás az, ami kevésbé látható a szélesebb társadalom számára. A hajléktalanság problémája viszont nagyon is szem előtt van, és emlékezteti a többségi társadalmat arra, mennyire könnyű elveszíteni a talajt. Politikai szinten szerinte a probléma elfedése a cél, a megoldása nem.

Éjjel, amikor elcsendesedik a világ, és valakiből elkezd kikívánkozni az életének a története, azok a legfontosabb kegyelmi pillanatok.

Arról, hogy ki a jó szociális munkás, és hogyan lehet jól segítséget nyújtani a hajléktalanoknak, Iványi Gábor azt mondja, az első lépés mindenképpen az, hogy meghallgassuk azt, akiről gondoskodunk. A hajléktalanok nem egy homogén massza, egyéni problémák és életutak jellemzik őket, amiket figyelembe kell venni az egyéni segítségnyújtásban, és a visszailleszkedés elősegítésében.

Kár lenne az élet további részét azzal megmérgezni, hogy a múltunk lehetetlen korrigálásával fecséreljük az időt.

Iványi számára azok az örömteli élmények a hajléktalanellátásban, amikor sikerül valakit visszavezetnie arra a pontra, ahol talajt vesztett, és megtalálja újra a saját útját, amit korábban elhagyott.

A láthatatlanok elérhető itt a Cinego kínálatában.

A szövegben felhasznált idézeteket szerkesztve közöltük.