Amíg Amerikában éltem, teljesen más ember voltam || Justin Spike & Veiszer Alinda || Nagylátószög

„Amíg Amerikában éltem, teljesen más ember voltam”

Texasból származik, de Magyarországon él és dolgozik szabadúszó újságíróként, teljesen elsajátította a magyar nyelvet és tud azonosulni a régió problémáival is. Justin Spike-kal, az Associated Press hírügynökség magyarországi tudósítójával beszélgetett Veiszer Alinda a Mozinet Nagylátószög legújabb epizódjában az Előző életek című film kapcsán. A Mozinet új bemutatója egy koreai származású, New Yorkban élő írónő és gyermekkori barátja újbóli találkozásán keresztül mesél kivándorlásról, sorsszerűségről és a különböző kulturális identitások szembenállásáról. A viszontlátás mindkettejükben váratlan érzelmi lavinát indít el, és rákényszeríti őket, hogy végre szembenézzenek a valódi érzéseikkel.


Ez egy lehetőség, ez egy kaland. És úgy éreztem, hogy érdemes mindent elhagyni, és valami új dologba kezdeni.

Justin Spike egy Angliából Törökországig tartó 3 hónaposra tervezett biciklitúra során jutott el Magyarországra, és ragadt itt 13 évvel ezelőtt. A beszélgetésben elmondja, mindig is nyitott és kalandvágyó ember volt, de ha az a biciklitúra nem történik meg, valószínűleg máig Texasban élne.

Nem az elérés, a munkahelyi sikerek voltak a céljaim, hanem az, hogy új dolgokat fedezzek fel, és jobban ismerjem a világot és a sokszínűségét. Nem tudok egy ilyen gátat szabni magam és a körülöttem lévő világ közé.

Újságíróként behatóan ismeri a magyarországi és a régiós viszonyokat, és elmondása szerint tud azonosulni a helyi problémákkal, így volt ez például akkor is, amikor Törökországból tudósított a földrengések idején.

Az emlékek azok, amik maradnak. Úgy érzem, hogy ez egy előző élet. Nem is én voltam, hanem valaki teljesen más volt. Annyira radikálisan más volt a környezetem, az életem, a gondolkodásmódom.

Arra a kérdésre, hogy mennyire változtatta meg őt az európai lét, Spike elmondja, ez számára egy másik élet. Amikor hazamegy Texasba, azt gyakran kultúrsokként éli meg, de így van ez fordítva is, amikor pár hét után visszatér Magyarországra. De úgy gondolja, az európai élményeknek, tapasztalatoknak hála lett egy világbölcsessége, most már tudja, mit jelent belemerülni valaki másnak a kultúrájába.

Az Előző életek január 11-étől a mozikban!

A szövegben felhasznált idézeteket szerkesztve közöltük.