Az ember személyisége a kudarcokon keresztül fejlődik || Faludi Viktória & Veiszer Alinda || Nagylátószög

„Az ember személyisége a kudarcon keresztül fejlődik, nem a sikeren keresztül.”

Szakpszichológusként és sportkonzultánsként számos élsportolóval dolgozott már együtt, jelenleg többek között Szilágyi Áron olimpiai aranyérmes kardvívó mentális felkészítőjeként is dolgozik. Faludi Viktória szakterülete a szorongás, a krízis és a sportpszichológia. Évek óta kutatja az élsportolók sikerrel és kudarccal kapcsolatos megküzdési stratégiáit és a teljesítményszorongást is. Vele beszélget a Mozinet Nagylátószög legújabb adásában Veiszer Alinda a március 21-én mozikba kerülő Vaskarom című film kapcsán. A Mozinet új bemutatójában a valóságban is létező texasi Von Erich pankrátorcsaládot követjük. A világbajnok apa, Fritz, nem csak a ringet és az üzleti életet vezeti kemény kézzel, de a családot is: megszállottan dolgozik azon, hogy a fiai, Kevin (Zac Efron), Kerry (Jeremy Allen White), David (Harris Dickinson) és Mike (Stanley Simons) átvegyék majd tőle a birodalmat. De vajon sikerül-e a fiúknak megtörni a családot sújtó átkot?


Egy bizonyos életkor után nagyon mérgező tud lenni, ha a szülő az edző.

Faludi Viktória a film kapcsán felmerülő szerepkonfliktussal kapcsolatban elmondta, kisgyerekkorban még hasznos lehet, ha az edzői és a szülői szerep összecsúszik, ha a szülő afféle nevelőedzőként tud működni. De a serdülőkortól kezdve ez a felállás mérgezővé tud válni, itt érdemes kettéválasztani az edző és a szülő személyét, hogy az otthon és a sportpálya szeparált terek maradhassanak. A szülő egyébként akkor is sokat tehet azért, hogy a gyerekben kialakulhasson a sport szeretete, ha nem vállalja magára az edzői feladatokat.

Van a sikernek is egy kiégése.

A beszélgetésben felmerül a kiégés kérdése is, amiről Faludi Viktória azt mondja, gyakran a sikeres sportolók is kiégnek, ilyenkor jó esetben meg lehet állni egy pár hónapra, megtalálni újra a motivációt. A sportolók identitásának olyan magas százaléka a sport űzése, hogy többnyire a túllendülnek ezen a szakaszon, mert a feladás egyenlő lenne az identitásuk feladásával is.

Az ember személyiségfejlődése a kudarcokon keresztül történik, nem a sikereken keresztül. Valahogy a kudarcból való felállás, megküzdés az, amivel igazán magunkat definiáljuk.

A kudarccal való megküzdés Faludi szerint alapvető eleme az élsportolók életének. Nagyon fontos az objektíven mérhető teljesítmény is, de szerinte azon a ponton dől el, hogy kiből lesz sportoló, amikor akár egy igazságtalanságból fakadó kudarcot követően is képes felállni és folytatni.

A Vaskarom március 21-étől a mozikban!

A szövegben felhasznált idézeteket szerkesztve közöltük.