A boldogság egy-egy pillanatig tart || Almási Kitti & Gyárfás Dorka || Nagylátószög Extra

Almási Kitti: „A boldogság egy-egy pillanatig tart

Klinikai szakpszichológus, szakterülete a hangulat- és szorongásos zavarok, számos pszichológiai könyv szerzője, előadó és egy sikeres Youtube csatornája is van. Almási Kitti pályája során számos alkalommal foglalkozott a boldogság témakörével, ám szerinte sokkal fontosabb, mégis keveset tárgyalt kifejezés az elégedettség. Vele beszélget Gyárfás Dorka a Mozinet Nagylátószög új epizódjában a már mozikban futó A boldogság ügynöke című film kapcsán.

A Mozinet új bemutatójában Arun Bhattarai és Zurbó Dorottya dokumentumfilm-rendezők egy boldogságügynök életét követik. Az apró himalájai királyságban, Bhutánban ugyanis a Boldogság Kutatóintézet munkatársaiként járják az országot, és kérdőív segítségével mérik fel a lakosság boldogságszintjét. A történet során nemcsak a hétköznapi emberek vágyait ismerjük meg, hanem főhősünk személyes sorsa is kibontakozik, akinek legnagyobb álma, hogy végre szerelemre találjon.

 


 

Az elég jó, az azt jelenti, hogy a több, az nem biztos, hogy jobb, a nagyobb nem biztos, hogy jobb.
Almási Kitti szerint korunk társadalmában a boldogságot gyakran fals irányokban keressük, az ember hajlamos anyagi javak halmozásától várni a boldoggá válást, de ez nyilvánvalóan nem vezet sikerre. Szerinte az „elég” és az ezzel szorosan összefüggő „elégedettség” érzések sokkal fontosabb iránymutatók.

Figyelni kell, hogy az alapján legyen elég, amire én vágyom, és meg legyen a kapcsolat magaddal. Vagy pedig bekúsznak az úgynevezett gerjesztett vágyak, amiknek a lényege, hogy a közegedben hat rád, ahogy mások élnek, és ezeket a mintákat, ezeket az értékrendeket megtanulod, és észre sem veszed, már bement a bőröd alá és magadévá tetted.

Egy másik fontos kifejezés, amiről a boldogság kapcsán beszélhetünk, az a „gerjesztett vágyak”. Almási Kitti szerint boldogságot remélve hajlamosak vagyunk mások által felállított sztenderdeket magunkévá tenni, és ezek teljesítésében, ebben az igazodásban remélni a boldogulást.

Én azt gondolom, hogy boldog pillanatok vannak, és majdnem mindenki átél néha ilyet, általában nem is kell túl nagy ok hozzá. A boldog időszakok szerintem azt jelentik, hogy több ilyen boldogság pillanatunk van. Tehát amikor szétárad a teljes nyugalom, vagy még inkább az elégedettség szót szoktam használni, szerintem a boldog időszakokban elégedett vagy az életeddel.

A boldogság és az elégedettség nem egymástól elidegeníthető fogalmak, sőt, szoros összefüggésben vannak. Almási Kitti elmondja, a boldog időszakok nem azt jelentik, hogy az ember egy folytonos boldogság érzést él át, sokkal inkább azt, hogy elégedett magával és az életével. A boldogság pedig csak egy-egy pillanatra van jelen.

A boldogság ügynöke már a mozikban!

A szövegben felhasznált idézeteket szerkesztve közöltük.