Egy rajzfilmnek is kell, hogy legyen mélysége || Kozma Krisztina & Kovács Gellért || Nagylátószög

Kozma Krisztina: „Egy rajzfilmnek is kell, hogy legyen mélysége

Miért lesz egy rajzfilm 6 éven aluliaknak nem ajánlott? Mi a különbség a 16-os és a 18-as karika között? A Mozinet Nagylátószög legújabb adásában ilyen és ehhez hasonló témákról kérdezi Kozma Krisztina pszichológust, a Korhatár Bizottság volt tagját Kovács Gellért filmkritikus a Cinegón elérhető Medvevilág Szicíliában és A kis Nicolas – Eljött a boldogság ideje! című animációs filmekről.

A kis Nicolas Jean-Jacques Sempé karikaturista és René Goscinny író – az eredeti sorozat alkotói – életébe enged betekintést, miközben megelevenedik a csínyekre állandóan kapható francia kisfiú, Nicolas. A rajzolt karakter nem csak kedves grafikaként létezik, hanem útitársa, barátja lesz a két alkotónak. A Medvevilág Szicíliában történetében Leander, a medvék királya levezeti a népét a hegyekből, hogy élelemhez jussanak és megtalálják régen elvesztett fiát, Tónit. Az emberek világával megismerkedő medvék viszont egyre több emberi szokást vesznek át, a városokban élve veszélybe kerül a medvelélek.

Ha tudjuk ezt valahogyan maximalizálni, hogy másfél éves korig semmit, és három éves korig is maximum napi fél órát nézzenek médiatartalmakat, akkor már nagyon sokat tettünk a figyelmi kapacitásuk, a türelmük fejlesztésére, a kreativitásukért.

A beszélgetésben felmerült a kérdés, vajon hány éves kortól nézhetnek a gyerekek médiatartalmakat? Kozma Krisztina elmondja, másfél éves kor alatt semmiképpen nem ajánlja, még a rajzfilmeket sem, és három éves korig is csak limitáltan. A megfelelő fantázia kialakulását nagyban korlátozni tudja a készen kapott tartalom fogyasztása, ahelyett, hogy a gyerekek a saját képzeletükben barangolnának.

A komolyabb, felnőtt témák esetén érdemes legalább a 6-os korhatárt javasolni.

Első látásra ugyan kicsinek tűnhet a 0-s és a 6-os karika közötti különbség, de Kozma Krisztina szerint rengeteg olyan komolyabb téma merülhet fel, amit semmiképpen nem érdemes 6 év alatti gyereknek bemutatni. Ilyen lehet a házastársi konfliktusok, a komoly betegségek, a bűnözés, vagy a halál kérdése.

A legkisebbeknek kevesebb elhárító mechanizmusuk van, hogy azt mondják magukban, hogy ez csak egy történet, vagy ez csak egy film.

A korhatárok kapcsán Kozma Krisztina elmondja, a gyerekek sokkal nagyobb intenzitással élik át a történeteket, egyes filmeknél a szereplőkkel való azonosulás olyan felfokozott is lehet, hogy úgy érzik, amit a képernyőn látnak, velük is megtörténik. Ez szorongásba, feszültségbe, akár agresszióba is torkollhat. Ezért nagyon fontos a gyerekfilmeknél, hogy bizonyos témák csak elvontan, utalásszerűen, vagy konkrétan vannak-e bemutatva.

Medvevilág Szicíliában elérhető itt és A kis Nicolas – Eljött a boldogság ideje! elérhető itt a Cinego kínálatában!