Egy komolyabb maffiaszervezetből nem lehet kiszállni || Dezső András & Veiszer Alinda || Nagylátószög

Dezső András: „Egy komolyabb maffiaszervezetből nem lehet kiszállni

Tényfeltáró újságíró, a Telex munkatársa és számos, a hazai szervezett bűnözés történetét feldolgozó bestseller szerzője is. Dezső András olvasmányos dokumentumregényei, mint pl. a Maffiózók mackónadrágban, a Nagyfőnök, vagy a Magyar kóla a valóságban is létezett magyar maffia köreiben játszódnak. Vele beszélget Veiszer Alinda a Mozinet Nagylátószög legújabb adásában a Cinegón elérhető Az első áruló című film kapcsán.

Az első áruló főszereplője Tommaso Buscetta, az ő tanúvallomásának köszönhetően tudta Falcone vizsgálóbíró térdre kényszeríteni a szicíliai maffiát, a Cosa Nostrát. Az „első áruló” annak ellenére ült a tanúk padjára, hogy pontosan tudta: ezzel saját maga, családja és barátai életét sodorja veszélybe. A maffia bosszúhadjáratában 33 rokonát végezte ki. Sokan a mai napig sem értik, hogy mi késztette arra a korábban kíméletlen bérgyilkosként hírhedtté vált Buscettát, hogy elsőként szembesítse a maffia vezetőit a tetteikkel.


A maffia, a szervezett bűnözés igényel egy intellektust. Mintha egy vállalkozást vezetnél: át kell látni szisztémákat, embereket kell jól ismerni, döntéseket kell hozni stb. Tehát egy intellektuális tevékenység, ami egyébként ritka esetben párosul erőszakkal.

Dezső András szerint a popkultúrában ábrázolt maffiózó képpel ellentétben a valóságban a szervezett bűnözés ritkán jelent erőszakos bűncselekményeket. Alapvetően inkább egy cég vezetéséhez hasonlít leginkább, ilyen tekintetben pedig legfőképp intellektuális munkát jelent. Az erőszak pedig árt a biznisznek, mert feltűnést kelt, felhívhatja a hatóságok figyelmét az illegális tevékenységekre.

Az sem igaz, hogy vannak a gonoszok, meg a jók, nyilvánvalóan tök árnyalt az egész. Egy bűnöző az lehet erőszakos mondjuk a munkája során, és otthon pedig szerető apa.

Azt a vélekedést is cáfolja Dezső András, miszerint egy maffiózónak egyértelműen negatív karakternek kell lennie. Ugyanolyan árnyalt személyiségük lehet, mint bárki másnak, sőt, kifejezetten ritkának találja azt, hogy valaki eleve pszichopataként kerüljön a szervezett bűnözésbe. Fontosabb a szocializáció, a korábbi bűnelkövetésben való megkeményedés.

Olaszországban nyilván van egy hagyománya ennek. Úgy kell a maffiát elképzelni ott, mint egy önkormányzatot, a közösség része. Magyarországon érdekek mentén szerveződnek a bűnözői csoportok, nem olyan erős a lojalitás.

A magyar szervezett bűnözés – legfőképp a hagyományok hiánya miatt – sok különbséget mutat az olaszhoz képest. Az egyéni érdekek fontosabbak, mint a szervezethez való tartozás, a lojalitás. Oda csapódnak a „katonák”, ahol aktuálisan erőt és pénzt látnak.

Az első áruló elérhető itt a Cinego kínálatában.

A szövegben felhasznált idézeteket szerkesztve közöltük.