Az első áruló

színes, olasz film (152 perc)

Az első áruló

Tommaso Buscetta tanúvallomásának köszönhetően tudta Falcone vizsgálóbíró térdre kényszeríteni a szicíliai maffiát, a Cosa Nostrát. Buscetta kegyetlen bűnözőből vált Olaszország máig megosztó hősévé. A szervezetben csalatkozott férfi bizonyítékokkal szolgált ahhoz, hogy a bűnszövetkezet kulcsembereit letartóztassák, megingatva egy sziklaszilárdnak hitt, az évtizedek során egyre kegyetlenebbé és pénzéhesebbé vált rendszert.

Az „első áruló” annak ellenére ült a tanúk padjára, hogy pontosan tudta: ezzel saját maga, családja és barátai életét sodorja veszélybe. A maffia bosszúhadjáratában 33 rokonát végezte ki. Sokan a mai napig sem értik, hogy mi késztette arra a korábban kíméletlen bérgyilkosként hírhedtté vált Buscettát, hogy elsőként szembesítse a maffia vezetőit a tetteikkel.

A sokszoros díjnyertes rendező, Marco Bellocchio a közelmúlt történelmének sötét évtizedeit eleveníti fel a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában szerepelt, ízig-vérig olasz maffiatörténetben. Az első áruló forgatókönyvének születését hosszú és kiterjedt kutatómunka előzte meg. A jegyzőkönyvek, tanúvallomások alapján rekonstruálták a történéseket. A jelenetek egy részét a tényleges bírósági épületben vették fel, amelyet külön a „maxiper”-ként elhíresült eljáráshoz építettek.

 

X

 

Nagylátószög

Előzetes

Idézetek kritikákból

„rászolgál a maffia-eposz jelzőre”
Filmtett

„hiteles és merész darab”
A Cinemániás

„Marco Bellocchio rendező eddigi legerősebb és legjobb munkájában szép aprólékosan mutatja be az olasz maffia, a Cosa Nostra megsemmisülését egy áruló szemével”
Filmezzünk.hu

Műfaj:

igaz történet alapján

Korhatár:

16

Rendezte:

Marco Bellocchio

Írta:

Ludovica Rampoldi | Marco Bellocchio | Valia Santella

Főszereplők:

Fausto Russo Alesi | Luigi Lo Cascio | Pierfrancesco Favino

Gyártó:

Rai Cinema

Megjelenés:

2020. 07. 02.

Sajtóanyag:

Dropbox

Moziműsor:

port.hu