Az otthonszüléseknél érezni, hogy mind egyformák vagyunk || Geréb Ágnes & Veiszer Alinda || Nagylátószög Extra

Geréb Ágnes: „Az otthonszüléseknél érezni, hogy mind egyformák vagyunk

Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász, bába és pszichológus, neve országosan is ismert, mint az otthonszülés legfőbb hazai úttörője. Hosszú, majd két évtizedet felölelő munkától való eltiltása nemrég járt csak le. Vele beszélget Veiszer Alinda a Mozinet Nagylátószög legújabb adásában a Cinegón már elérhető Smoke Sauna Sisterhood című film kapcsán.

A Smoke Sauna Sisterhood egy hipnotikus erejű dokumentumfilm, ami egy összetartó női közösség szemszögéből tárja fel a tradicionális észt szaunázás legintimebb pillanatait. Az erdőben felállított izzasztókamrában összegyűlő nők teljesen kitárulkozva beszélnek a legféltettebb titkaikról, vágyaikról, traumatikus emlékeikről, miközben a szemünk láttára mosódnak el a test és lélek határai.


Egyszer egy dúlánk szült, és amikor már minden megvolt, akkor mondtam neki, hogy most el fogok menni egy másik szüléshez. Rám nézett a kisbabája mögül, és úgy kérdezte, hogy „te most el fogsz menni máshoz?” Mint egy hősszerelmes. És akkor ezen elgondolkoztam, hogy lehetséges, hogy ez a kapcsolódás igazából nem a személynek, hanem az életnek szól, a születésnek, a halálnak, és akkor nyugodtan el lehet menni máshoz.

Geréb Ágnes az otthonszüléssel, és annak kísérésével kapcsolatban elmondta, ilyenkor egy nagyon belsőséges, intim kapcsolat alakul ki a bába és a szülő nő között. Annak ellenére, hogy ez a kapcsolat átmeneti, mégis nagyon intenzív, ilyenkor a szülést mindketten egy közös, kábítószeres utazáshoz hasonló élményként élik meg. Ebből kizökkenni, majd átmenni máshoz ugyanezt átélni szerinte azért lehetséges, mert ez a kapcsolódás nem is igazán a személyhez fűződik, hanem az élethez: a születéshez, a halálhoz és ennek körforgásához.

Az eltiltás elején, amikor még nem hittem el, hogy ez hosszú idő lesz, akkor nagyon hiányzott. És aztán később, amikor már rájöttem, hogy ez hosszú, vagy örök, talán inkább az volt a védekezés, hogy nem hiányzott. De szó sem volt tudatosságról.

A szülészi hivatástól való eltiltás időszakát traumaként élte meg, elmondása szerint a PTSD tüneteit is észlelte magán. A szülés levezetése számára függőséget jelentett, amiről nehéz leszokni. Amióta újra praktizálhat, még nem vállalt szülést, de szeretne még, úgy gondolja dolga van még bábaként.

Néha kialakul barátság is, úgy tűnik, hogy engem sokan szeretnek. Erről azt gondolom, hogy engem nem ismernek, és amit szeretnek, az a saját szülésük, és ahhoz én kötődöm, és ez teljesen rendben van.

Gyakran alakulnak ki hosszabb távú kapcsolatai azokkal, akiknek a szülését kísérte, volt olyan nő is, akivel évtizedekkel később ejtették meg a szülés utáni beszélgetést. Viszont általában úgy érzi, ez a szeretet nem a személyének szól, hanem a szülésnek, ez az élmény viszont hozzá kötődik.

A Smoke Sauna Sisterhood már elérhető a itt a Cinegón!

A szövegben felhasznált idézeteket szerkesztve közöltük.