Bemutatkozott Locarnóban a Fekete pont, összegyűlt a magyar nézők támogatása a 35mm-es kópiára

A hétvégén mutatták be az egyik legrégebben alapított, legnagyobb presztízsű A-kategóriás seregszemlén, a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon Szimler Bálint alkotását, a független produkcióként megvalósult Fekete pontot (12). A hazai nézőknek nem kell sokáig várniuk a filmre, a magyar mozikban szeptember 19-tól látható. Ráadásul a ma hagyományosnak mondható digitális kópia mellett egyes mozikban analóg formában, 35mm-en is műsorra kerül, hála a kópia előállítására indult közösségi támogatás óriási sikerének: a filmrajongók mindössze 24 óra alatt összegyűjtötték a kópiagyártás költségéhez hiányzó összeget.

Az első- és másodfilmes feltörekvő, tehetséges alkotók munkáit versenyeztető locarnói szekció (Concorso Cineasti del Presente) premierjére Szimler Bálint rendező mellett ellátogatott Osváth Gábor producer, Mészöly Anna és Paul Mátis főszereplők, valamint Fátyol Hermina casting director és associate producer, Lente Viktor hangmester, Nemes-Jeles Veronika gyártásvezető, Láng Imola látványtervező, Nagy Zágon 2nd unit operatőr, Zsiga Dorottya rendezőasszisztens és Holczer Sára casting munkatárs is.

Nagyon jó, hogy a kisvárost, ami amúgy is nyüzsgő és élettel teli hely, teljesen be tudja lakni a fesztivál. Családias lesz tőle a hangulat, de mégis nagyszabású tud maradni. Rengeteg érdeklődő van, a Fekete pont vetítése is telt házas volt. Nehéz volt »olvasni a termet«, és izgultam is, de aztán sok pozitív visszajelzést kaptunk” – számolt be friss élményeiről a Locarnóból éppen hazaérkező Szimler Bálint rendező.

Szimler Bálint rendező Locarnóban. Fotókredit: Locarno Film Festival / Ti-Press

A Fekete pontban a Berlinből hazaköltözött tízéves Palkó (Paul Mátis) csodálkozva szemléli egy átlagos magyar iskola mindennapjait. Egyedül Juci néni (Mészöly Anna), a pályakezdő tanárnő érti őt meg igazán, aki szintén elszenvedője a házmester-kultúrában megragadt intézményi rendszernek. A helyenként groteszkbe hajló, örkényi hagyományokat továbbvivő mozi operatőre Szimler korábbi állandó alkotótársa, a már főleg Hollywoodban dolgozó Rév Marcell (Eufória, Az idol, A feleségem története) volt.

Az alkotást Locarnóban digitális kópiáról vetítették, Szimler Bálint és Rév Marcell azonban szerették volna, ha az eredetileg filmnyersanyagra forgott Fekete pontot a hazai közönség analóg formában, 35mm-es kópián is láthatná. Az erre a kezdeményezésre indult gyűjtés rekordgyorsasággal, mindössze 24 óra alatt sikerrel zárult, így ez a terv most már biztosan megvalósul.

A Fekete pont 35mm-es első vetítésére még kaphatók jegyek a Brancs felületén.

A film ezt követően szeptember 19-től látható országosan a mozikban, forgalmazója a Mozinet.

A film adatlapja itt elérhető.