Álságos téma Hollwoodban a környezetvédelem || Tóth Csaba & Kovács Gellért || Nagylátószög

„Álságos téma Hollywoodban a környezetvédelem”

Tóth Csaba újságíró, a VOX Mozimagazin munkatársa és a Nők Lapja Café „hivatásos filmőrültje”. Vele beszélget a Mozinet Nagylátószög legújabb adásában Kovács Gellért filmkritikus a szeptember 12-én mozikba kerülő Örökké című film kapcsán. A Mozinet új bemutatójában a huszonéves klímakutató fiú, Elias beleszeret egy feltörekvő énekesnőbe, Anitába, ám később inkább a karriert választja. Másfél évtized múlva Elias sorsdöntő expedícióra készül, ám ekkor újra találkozik Anitával, és felszínre törnek elfojtott érzései.

Dicaprio a klímaaktivizmus emblematikus, de közben azért elég megosztó alakja is. Mégiscsak van egy ilyen furcsa mellékíze annak, hogy valaki papol egy témában, de közben hatalmas jachtokon csapatja a tengeren, vagy magángéppel járja körbe a földet, ami jó sok embernek a karbonlábnyoma egy évben.

Tóth Csaba szerint a filmipar viszonya a klímaváltozáshoz ellentmondásos. Leonardo DiCaprio például kiemelkedő alakja a klímaaktivizmusnak, nem csak beszél róla, hanem dokumentumfilmeket finanszíroz, és jelentős adományokkal is támogatja az ügyet. Azonban életmódja – mint például magánrepülőgép és luxusjachtok használata – képmutató, és felveti az álságosság kérdését.

Egész Hollywoodra levetítve azért ez egy ellentmondásos helyzet, hiszen egy olyan iparágról beszélünk, amely próbálja hangsúlyozni, hogy ökotudatosan működik, de mégiscsak rendkívül pénzigényes, és környezetszennyező.

Hollywood egészét nézve is ambivalens a helyzet: bár az iparág mostanában ökotudatos működésre törekszik, legalábbis igyekszik ezt kommunikálni magáról, de a stábok, még ha kifejezetten körültekintőek is, mindenképpen károsítják a környezetet a forgatások során. Gyakran például nagy létszámú csoportokat visznek természetes helyszínekre.

Láttunk már cunami filmet, láttunk már áradásokat, láttunk már földrengést, láttunk már filmet tornádókról, viharokról, elsivatagosodó területekről. Igazából szerintem az a kérdés, hogy az emberekre hogyan hat ez az egész. Egyre fontosabbá válnak majd azok a karakterek, akiknek az életében ez egy nagyon fontos tényező. És próbálnak együtt élni vele, vagy küzdeni ellene.

Az Örökké című filmmel kapcsolatban Tóth Csaba elmondja, a klímaváltozás témája gyakran megjelenik a filmekben is, ezek a filmek azonban általában inkább a látványra és az akcióra koncentrálnak, semmint a mélyebb emberi drámákra. Ugyanakkor egyre több olyan film készül, ahol a klímaváltozás már nem csak háttérként szolgál, hanem fontos tényezővé válik a karakterek életében.

Az Örökké szeptember 12-től a mozikban!

A szövegben felhasznált idézeteket szerkesztve közöltük.