A néma forradalom

színes, német film (111 perc)

A néma forradalom

A Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, illetve a 15. Jameson Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában bemutatott A néma forradalom lebilincselő mozi, amely egészen új szemszögből mutatja be az 1956-os magyarországi forradalom hatásait – és egy kicsit mindazt, amit akkor a keleti blokk átélt.

Igaz történet egy kelet-német osztályról, amely kiállt a magyar forradalmárok mellett. 1956 októberében pár tinédzser Nyugat-Berlinbe látogat, ahol független tudósításokkal találkoznak a budapesti eseményekről. Rádöbbennek arra, hogy az otthon hallott propagandával szemben nem ellenforradalmi zavargások zajlanak Budapesten, és hazatérve illegális rádióadásokból igyekeznek tájékozódni a magyar eseményekről. Amikor az éterben bemondják a téves hírt, hogy Puskás áldozatul esett a szovjet intervenciónak, az egész osztály úgy dönt, hogy az egyik órán egy perc néma csönddel adóznak a magyar mártíroknak. Az eset felháborodást kelt az iskola vezetésében, a botrány egyre magasabbra jut, hamarosan maga az oktatási miniszter utazik a helyszínre, hogy a fiatal „ellenforradalmárok” körmére nézzen.

 

X

 

Feliratos előzetes

Szinkronizált előzetes

Idézetek kritikákból

„Hatalmas büszkeség azt látni, hogy milyen áhítattal állt ki az 56-os magyar forradalomért egy NDK-s osztály”
Filmtekercs

„A néma forradalom egyszerre dolgoz fel egy rendkívül izgalmas történetet és ad hiteles képet a diktatúra természetéről.”
Revizor

„nemcsak egy remek korrajzot a fal előtti NDK-ról, hanem remek történetvezetéssel és színészekkel, és a mai áthallásokkal együtt kihagyhatatlanná válik a film, nem csupán egy iskolásoknak levetíthető tabló lett belőle.”
Smoking Barrels blog

Műfaj:

történelmi

Korhatár:

12

Rendezte:

Lars Kraume

Írta:

Dietrich Garstka | Lars Kraume

Főszereplők:

Jonas Dassler | Judith Engel | Michael del Coco | Sina Ebell

Szereplők:

Ronald Zehrfeld

Gyártó:

Studio Canal

Megjelenés:

2018. 10. 11.

Sajtóanyag:

dropbox

Moziműsor:

port.hu