A vörös teknős

színes, japán-francia film (80+12 perc)

A vörös teknős

OSCAR-JELÖLÉS 2017: A legjobb animációs film

A Ghibli nevéhez olyan kiváló animációs filmek fűződnek, mint a Chihiro Szellemországban, A vándorló palota és a Szél támad. A stúdió fennállása óta először engedett külföldi alkotót a berkeibe: az Oscar-díjas rövidfilmesnek, Michael Dudok de Wit-nek nyílt lehetősége rá, hogy a szárnyaik alatt elkészítse első egészestés alkotását.

Hajótörött férfit mos partra a tenger. A szerencsés, ám magára hagyott túlélő felfedezi a trópusi sziget élővilágát, miközben különös kapcsolatba lép az egyik óriás teknőssel. Az élet örök körforgásáról szóló, elsősorban felnőtteket megcélzó, lenyűgöző látványvilágú mese egyszerre ötvözi az európai és japán gondolkodásmódot, miközben szívszorító módon mutatja be természet és ember egymásra utalt kapcsolatát.

A Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Un Certain Regard szekciójában különdíjat nyert A vörös teknős kilenc évnyi megfeszített munka eredménye. A film produceri feladatait a rendezőként is elismert, legendás Isao Takahata (Szentjánosbogarak sírja, Kaguya hercegnő története, A Yamada család, Pom Poko – A tanukik birodalma) látta el.

 

Online nézhető

X

 

Előzetes

 

Idézetek kritikákból

„Mind a magyar, mind a máshonnan összeszedett grafikusok és animátorok munkája egyébként fantasztikus minőséget képvisel, elképesztő erővel rendelkezik néhány jelenet.”
IGN

„Egy szemet és lelket kápráztatóan gyönyörű film az Életről”
Puliwood

„a legelső percében magával ragad, és szűk másfél órán keresztül bombázza az embert hol megindító, hol lélekemelő, hol megható, hol gyomorszorítóan izgalmas, hol végtelenül szomorú, hol pedig gyönyörű szép dolgokkal.”
Index

Műfaj:

animáció

Korhatár:

6

Rendezte:

Michael Dudok de Wit

Írta:

Michael Dudok de Wit | Pascale Ferran

Gyártó:

Wild Bunch

Megjelenés:

2017. 01. 12.

Sajtóanyag:

dropbox

Moziműsor:

port.hu