Az állampolgár

színes, magyar film (109 perc)

Az állampolgár

Vranik Roland már első játékfilmjéért – Fekete kefe (2005) – elnyerte a Magyar Filmszemle fődíját; második mozifilmje – Adás (2009) – nagy sikerrel szerepelt a külföldi filmfesztiválokon. A nemzetközi porondon a Stockholmi Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütált Az állampolgár forgatókönyvét Szabó Iván (Viharsarok, Vespa),az SZFE tanára és Vranik Roland rendező közösen jegyzik. E megrázó szerelmi történet amatőr színészekkel, minimalista eszközökkel és sok humorral mutatja be egy másik országba való beilleszkedés emberi oldalát.

Az állampolgárfőszereplője az ötvenes évei végén járó afrikai Wilson (dr. Cake-Baly Marcelo), aki menekültként él Magyarországon. Wilson évek óta Budapesten dolgozik biztonsági őrként, legfőbb vágya és célja, hogy megszerezze a magyar állampolgárságot, de folyamatosan megbukik az alkotmányos alapismeretek vizsgán.

A felkészülésben a vele egykorú, magyar-történelem szakos tanárnő, Mari (Máhr Ági) segít neki, de a tanulás közben tanár és tanítvány között mély szerelem szövődik. Mari hatalmas döntést hoz: elhagyva férjét a fekete férfihoz költözik. Wilson élete megoldódni látszik: társra, sőt családra talál, az állampolgársági vizsgája is sikerül, úgy tűnik, hogy hamarosan minden tekintetben magyarnak mondhatja magát.

Azonban váratlanul berobban a történetbe Shirin (Arghavan Shekari), a fiatal perzsa bevándorló lány, akinek egyetlen esélye a túlélésre, ha névházasságot köt egy magyar állampolgárral. Wilson szolidaritásból a lakásukban bújtatja Shirint, így a helyzet lassan, de biztosan tarthatatlanná válik: a férfinak mindenképp döntenie kell a menekülttárs iránt érzett felelősség és a szerelem között.

Az állampolgár a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült.

 

Online nézhető

X

 

Előzetes

Nagylátószög


Schwechtje Mihály és Kovács Gellért Filmszerész beszélgetett arról, minek köszönhető az, hogy a magyar valóság az elmúlt évtizedben újra szerves részévé vált a filmművészetnek.

 

Idézetek kritikákból

„Az állampolgár erőssége, hogy egy emberi drámát mutat be, melynek főszereplői különböző élethelyzetekben próbálnak megküzdeni a bürokratikus világ nehézségeivel.”
Filmtett

„nagyon jó ízléssel elkészített, alapos és minden tekintetben korrekt feldolgozása a hazánkban élő menekültek helyzetének” – 8/10
Smoking Barrels

„az utóbbi évek egyik legjobb és legfontosabb magyar filmje”
Prae

Műfaj:

dráma

Korhatár:

12

Rendezte:

Vranik Roland

Írta:

Szabó Iván | Vranik Roland

Főszereplők:

Arghavan Shekari | Dr. Cake–Baly Marcelo | Máhr Ági

Megjelenés:

2017. 01. 26.

Sajtóanyag:

dropbox

Moziműsor:

port.hu