Az állampolgár

színes, magyar film (109 perc)

Az állampolgár

Vranik Roland már első játékfilmjéért – Fekete kefe (2005) – elnyerte a Magyar Filmszemle fődíját; második mozifilmje – Adás (2009) – nagy sikerrel szerepelt a külföldi filmfesztiválokon. A nemzetközi porondon a Stockholmi Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütált Az állampolgár forgatókönyvét Szabó Iván (Viharsarok, Vespa),az SZFE tanára és Vranik Roland rendező közösen jegyzik. E megrázó szerelmi történet amatőr színészekkel, minimalista eszközökkel és sok humorral mutatja be egy másik országba való beilleszkedés emberi oldalát.

Az állampolgárfőszereplője az ötvenes évei végén járó afrikai Wilson (dr. Cake-Baly Marcelo), aki menekültként él Magyarországon. Wilson évek óta Budapesten dolgozik biztonsági őrként, legfőbb vágya és célja, hogy megszerezze a magyar állampolgárságot, de folyamatosan megbukik az alkotmányos alapismeretek vizsgán.

A felkészülésben a vele egykorú, magyar-történelem szakos tanárnő, Mari (Máhr Ági) segít neki, de a tanulás közben tanár és tanítvány között mély szerelem szövődik. Mari hatalmas döntést hoz: elhagyva férjét a fekete férfihoz költözik. Wilson élete megoldódni látszik: társra, sőt családra talál, az állampolgársági vizsgája is sikerül, úgy tűnik, hogy hamarosan minden tekintetben magyarnak mondhatja magát.

Azonban váratlanul berobban a történetbe Shirin (Arghavan Shekari), a fiatal perzsa bevándorló lány, akinek egyetlen esélye a túlélésre, ha névházasságot köt egy magyar állampolgárral. Wilson szolidaritásból a lakásukban bújtatja Shirint, így a helyzet lassan, de biztosan tarthatatlanná válik: a férfinak mindenképp döntenie kell a menekülttárs iránt érzett felelősség és a szerelem között.

Az állampolgár a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült.

 

A mozikban
Online
X

 

SAJTÓMAPPA:

Képanyagok:

Jelenetképek (4,18MB, zip) – Fotókredit: Kiss Nelly
Werkfotók (21,21MB, zip) – Fotókredit: Kiss Nelly
Vranik Roland – portréfotó (1,50MB, jpg) – Fotókredit: Fehér Károly
Dr. Cake–Baly Marcel – portréfotó (1,43MB, jpg) – Fotókredit: Fehér Károly
Plakát (4,16MB, jpg)

Szöveges anyagok:

Silabusz (doc)

Műfaj:

dráma

Korhatár:

12

Rendezte:

Vranik Roland

Írta:

Szabó Iván | Vranik Roland

Főszereplők:

Arghavan Shekari | Dr. Cake–Baly Marcelo | Máhr Ági

Megjelenés:

2017. 01. 26.