Az utolsó család

színes, lengyel film (123 perc)

Az utolsó család

A fanyar humorú és drámai mozi bejárta a világ filmfesztiváljait: Locarnóban a legjobb színésznek járó díjat nyerte, Chicagóban a művészeti rendezést és a fényképezést ismerték el, míg a Lengyel Filmfesztiválon a legjobb film, színész és színésznő, valamint a közönség elismerését kapta.

Amilyen különleges volt a lengyel Beksiński család élete, olyan rendkívüli a róluk készült film is. A hetvenes évek közepétől harminc éven keresztül követjük a szürrealista festményeivel nemzetközi hírnevet szerző apát, a nyolcvanas években kultuszstátuszba kerülő DJ és rádiós műsorvezető fiút és a család nőtagjait, akik valahogy próbálják elviselni az excentrikus férfiakat. Lengyelország természetesen rengeteget változott ezekben az évtizedekben, de mi csak a családon keresztül, nagyrészt egy lakótelep két lakásából látjuk a szükségállapotot vagy a rendszerváltást.

Az utolsó család a legkevésbé sem életrajzi film, hanem különleges családi tabló, amely egy rendkívül fura famílián keresztül mutatja be az életet a keleti blokkban – anélkül, hogy bármilyen formában is politizálna.

 

A mozikban
Online
X

 

 

SAJTÓMAPPA:

Képanyagok:

Jelenetképek (36,43MB, zip)
Plakát (3,85MB, jpg)

Szöveges anyagok:

Silabusz (doc)

Műfaj:

életrajz

Korhatár:

16

Rendezte:

Jan P. Matuszynski

Írta:

Robert Bolesto

Főszereplők:

Aleksandra Konieczna | Andrzej Seweryn | Dawid Ogrodnik

Megjelenés:

2017. 05. 11.