Élősködők

színes, dél-koreai film (112 perc)

Élősködők

Oscar-díj 2020: A legjobb film; A legjobb rendezés; A legjlobb nemzetközi film; A legjobb eredeti forgatókönyv
Arany Glóbusz-díj 2020: A legjobb idegen nyelvű film
Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál 2019: Arany Pálma

A teljesen őrült filmeket jegyző dél-korai rendezőfenomén, Bong Joon-ho (A gazdatest, Snowpiercer – Túlélők viadala, Okja) tízévnyi nemzetközi kitérő után visszatért hazájába, hogy ismét kompromisszummentesen dolgozhasson. Ennek eredménye ez a tőle megszokott hangvételű, semmihez sem hasonlítható éjsötét vígjáték, az Élősködők.

Ki-taek családja igazi semmirekellőkből áll. Irigykedve nézik a Park család fényűző életmódját, és ördögi tervet eszelnek ki, hogy a közelükbe férkőzzenek. Azonban természetesen semmi sem a családfő tervei szerint alakul.

Két évvel az Okja után Bong Joon-ho legújabb filmje is a patinás Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be, ahol ezúttal elnyerte a fesztivál legfontosabb díját, az Arany Pálmát, majd példátlan karrierrt futott be: ez lett az első nem angol nyelvű film, ami a legjobb film Oscar-díját nyerte el.

 

X

 

Teaser előzetes

Előzetes

Teszár Dávid: Rejtett valóságok – Bong Joon-ho filmművészete (A cikk a Metropolis folyóirat Koreai rendezőportrék című 2019/1-es számában jelent meg.)

 

Idézetek kritikákból

„eszméletlenül bravúros, látványos és izgalmas film”
Filmtekercs

„Az Élősködők sikerének sok titka van, az egyik, és talán a legfontosabb, hogy kínosan aktuális”
Revizor

„Akinek a korábbi filmjei alapján nem lett volna világos, most annak is egyértelmű lehet: Bong Joon-ho mesteri rendező.”
24.hu

„egy eddig is zseniálisnak tartott rendező újabb remekműve, emellett pedig az év egyik legszórakoztatóbb és egyben legmaróbb mozgóképes alkotása”
Puliwood

Műfaj:

társadalmi

Korhatár:

16

Rendezte:

Bong Joon-ho

Írta:

Bong Joon-ho

Főszereplők:

Jo Yeo-jeong | Lee Sun-kyun | Song Kang-ho

Gyártó:

CJ Entertainment

Megjelenés:

2019. 12. 05.

Sajtóanyag:

Dropbox

Moziműsor:

POrt.hu