Nyár

fekete-fehér, orosz film (126 perc)

Nyár

A Nyár a 2018-as Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be, hatalmas kritikai sikerrel. A magyar mozik már a világpremier után néhány héttel vetítik!

Egy nyár története, gitár, csajok, cigarettafüst, pia, valamint a rock, new wave és post-punk bűvöletében. A szovjet underground zene, és egyben a hatalom mindig éber felügyelete alatt működő egyetlen leningrádi rockklub hősévé váló 19 éves zenészben egy sztár meglátja a tehetséget. Ám a mentor és protezsáltja közötti kapcsolatot veszélyezteti a kezdetben félénk srác és a férfi felesége között kialakuló vonzalom.

A nyolcvanas évek szűk levegőjét és a ma is óriási kultusznak örvendő Viktor Cojt és Mike Naumenkót mutatja be Kirill Szerebrennyikov legújabb filmje, a Nyár. Szomorú aktualitást ad a hatalom és a művészek kapcsolatát egyik központi témájának állító filmnek, hogy rendezőjét a forgatás alatt az orosz állam csalással vádolta meg, és jelenleg házi őrizetben van.

 

X

 

Előzetes

 

Idézetek kritikákból

„A Nyár nem egy zenészről akar mesélni nekünk, sokkal inkább azt az érzést szeretné átadni, milyen megélni a tomboló fiatalságot a kelet-európai periférián, hogy lehet maradéktalanul megtapasztalni a szabadságot, annak minden ízében egy autoriter közegben”
Filmtekercs

„egyszerre lírai és dögös”
VOX

„szép és méltó tisztelgés Viktor Coj, a bátor szovjet rockzenész előtt”
Prae.hu

Műfaj:

zene

Korhatár:

12

Rendezte:

Kirill Szerebrennyikov

Írta:

Lily Idov | Michael Idov | Natalia Naumenko

Főszereplők:

Irina Sztarsenbaum | Roma Zver | Teo Joo

Megjelenés:

2018. 07. 26.

Sajtóanyag:

dropbox

Moziműsor:

port.hu