Soul Exodus

színes, magyar zenés dokumentumfilm (93 perc)

Soul Exodus

XIII. ARANYSZEM FESZTIVÁL – A legjobb operatőr díja (Nemes Tibor)
Dramatizált dokumentumfilmek kategória

Bereczki Csaba Soul Exodus című egészestés, zenés dokumentumfilmjének középpontjában a The Brothers Nazaroff hagyományos klezmerzenét játszó alkalmi formáció tagjai állnak. A dokumentumfilmben az amerikai születésű zenészek – Michael Alpert, Dan Kahn, Psoy Korolenko, Bob Cohen, Jake Shulman-Ment – a klezmeren keresztül keresik gyökereiket, önmagukat, zsidó identitásukat. A Soul Exodus szereplői egyfajta fordított exodusként kelnek útra: hajóval utaznak nyugatról keletre, Montrealból New York, Párizs, Berlin, Budapest, Nagyvárad érintésével jutnak el Besszarábiába, Moldovába.

„A klezmer a 19. században, Oroszországban jött létre az akkori haszid zsidó közösségekben, de a pogromok és a holokauszt következtében Európából szinte teljesen eltűnt. Amerikában éledt újjá a hetvenes években, majd szivárgott vissza Kelet-Európába. Ez adta az ötletet a filmhez: klezmerzenészekkel együtt járjuk végig mi is a zene útját, de visszafelé, fordított exodusként.” – idézi a kezdeteket a film rendezője.

Bereczki legújabb alkotásával a korábbi zenés dokumentumfilmjével – Életek éneke (2008) – megkezdett sorozatát folytatja, amelyben nemcsak a zenész, a hangszer és a zene közötti kapcsolódásokat kutatja és ábrázolja, hanem a zenén keresztül a lélek mélységébe hatol. Míg az Életek éneke fókuszában a tradicionális erdélyi népzene áll, a Soul Exodus a zsidó identitás világába kalauzol: a rendező nemcsak fizikailag és zeneileg dokumentálja az állomásokat, de a lélek utazását is megmutatja.

Soul Exodus  összetett, zenés roadmovie, lelki utazás önmagunkba, önmagunkért. Fő célja az identitás keresése és megfogalmazása, amely ma – egyéni és társadalmi szinten is – különösen aktuális, húsbavágóan érinti és foglalkoztatja az egész világot. „Az volt a célom, hogy a film jókedvűen, nyíltan, tabuk nélkül, természetesen beszéljen a zsidóságról, az identitásról, a világról. Úgy, ahogy mindenről kéne beszélnünk, ha nem félnénk, ha elég bátrak és szabadok lennénk, ha valóban tisztában lennénk az identitásunkkal.” – mondja Bereczki Csaba.

A Soul Exodus a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült.

 

A mozikban
Online
X

 

SAJTÓMAPPA:

Képanyagok:

Jelenetképek (4,89MB, zip)
Bereczki Csaba és Bob Cohen a Bálint Házban (0,3MB, jpg) – Fotókredit: Hermann Ildi
Beszélgetés Bereczki Csabával a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon – 2016.11.19., KINO (xxx161,10MB, zip) – Fotókredit: Hermann Ildi
Díszbemutató – 2016.12.13., Puskin (162,74MB, zip) – Fotókredit: Hermann Ildi
Rendezőportré (0,5MB, jpg)
Plakát (0,67MB, jpg)

Szöveges anyagok:

Silabusz (doc)

Műfaj:

zene

Korhatár:

12

Rendezte:

Bereczki Csaba

Írta:

Bereczki Csaba

Megjelenés:

2016. 12. 15.