Ultra

színes, magyar film (83 perc)

Ultra

Az Ultra egyszerre vezet el a fizikai teljesítőképesség határára és az emberi lélek mélyére. Simonyi Balázs és forgatócsoportja öt versenyző küzdelmét mutatja be a legendás Spartathlon futóversenyen – a filmnek pedig igazi különlegessége, hogy a rendező is többszörös teljesítő, az öt szereplő közül az egyik maga az alkotó.

A Spartathlon szintideje 36 óra, az Athéntól Spártáig hullámzó, és egy 1200 méter magas hegyet is meghódító futóverseny során 246 kilométert tesznek meg a célba érők. Egy ókori legendának állít emléket és Leonidász király szobra előtt ér véget ez az erőpróba, amely az egyik legnehezebb és legnagyobb presztízsű verseny a világon.

Simonyi eddig ötször küzdötte le a távot. Az Ultra többi szereplőjével együtt – a fizikai verseny mellett – egy önismereti megmérettetésen vesz részt. Mindannyian magukkal és magukban is viaskodnak a futás alatt. Azon dolgoznak, hogy feldolgozzanak traumákat, vagy mélyebben megismerjék, elfogadják önmagukat. Megismerjük a versenyzők személyes motivációit a versenyen és azon túl, hogy miért indulnak el erre az extrém távolságra. A legnehezebb dolga Bélának, a kisvárosi pénzügyi kontrollernek van, aki már ötször próbálkozott sikertelenül – nevezését nem fogadják el a szervezők, így ő „Privát Spartathlont” fut: akkor indul el Athénból, amikor a többiek már megérkeztek Spártába. Vajon célba ér-e a hatodik próbálkozásra, kizárólag saját magára és a felesége segítségére támaszkodva?

Az Ultra izgalmas, őszinte és magával ragadó mozi. Szinte együtt dobban a szívünk a hétköznapok hőseivel, ismeretlenül is érezzük az erőt, amely tovább viszi őket még egy kicsit, vagy megállítja őket a cél előtt néhány kilométerrel. A legmodernebb technikákkal készült, rendkívül látványos drónfelvételekben gazdag film semmihez sem hasonlítható, különleges moziélmény.

 

Online nézhető

X

Előzetes

Idézetek kritikákból

„olyan, mint kicsiben az élet: egyszerre megdöbbentő, olykor szívszaggató és iszonyat vicces is.”
HVG.hu

„harc, dráma, mélység, szeretet, és olyan katarzis, hogy egynémely hollywoodi játékfilmes sírva könyörögne a receptért”
24.hu

„úgy áll fel az ember, hogy kedve támad ebbe az egészbe belevágni, hátha ő is megtapasztalja ezt az érzést, amit a film szereplői is hajszolnak”
Comment.com

Műfaj:

sport

Korhatár:

12

Rendezte:

Simonyi Balázs

Főszereplők:

Simonyi Balázs | Szabó Béla | Táncsics Judit

Megjelenés:

2017. 09. 21.

Sajtóanyag:

dropbox

Moziműsor:

port.hu