Cottbusban versenyez Bernáth Szilárd filmje, a Larry

Idén november 8. és 13. között rendezik meg a FilmFestival Cottbust, a hivatalos versenyprogramot ma hozták nyilvánosságra. A fiatal filmes versenyprogramba (U18 Youth Film Competition) nyolc alkotás került, köztük Bernáth Szilárd első rendezése, a Larry. A Vilmányi Benett és Thuróczy Szabolcs főszereplésével készült drámára a hazai nézőknek sem kell sokat várniuk, december 1-től látható országszerte a mozikban.

A németországi fesztivál immár 32. alkalommal várja a filmek szerelmeseit. Bernáth Szilárd erőteljes bemutatkozó rendezése, a Larry fiatalokat megszólító, társadalmilag érzékeny film Vilmányi Benett és Thuróczy Szabolcs döbbenetesen hiteles alakításával, ami jól rímel Cottbus idei U18 válogatásának központi témájára, a fiatalok identitáskeresésére. A magyar alkotás cseh, horvát, szlovén, lengyel, litván, bolgár és ukrán filmekkel versenyez, a zsűrit német, lengyel és cseh diákok alkotják.

A hazai mozikban december elsejétől a Mozinet forgalmazásában látható Larry a juhászként tengődő, 21 éves Ádám története, aki egy magának való, a dadogását szégyellő vidéki fiú. Feszült, mégis meghitt hidegségben él egykor erőszakos, mára a vallásban menedéket lelt és megszelídült édesapjával. Ádám egészen addig nem találja a helyét, amíg rá nem ébred, hogy a rapzene segítségével – Larry néven – kifejezheti magát, és szembe nézhet a tehetetlenségből fakadó frusztrációival. Explicit, dühtől fűtött szövegeire felfigyelnek a helyi fiatalok, majd a neten váratlan mértékű népszerűségre tesz szert. Egy országos tehetségkutató lehet számára a kitörési lehetőség, ám ehhez előbb a kezébe kell vennie a saját élete feletti irányítást.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült Larry forgatókönyvét a rendező Bernáth Szilárd jegyzi, operatőre Hartung Dávid, zeneszerzője Sperling Andor, vágója Szabó Tomi. A FocusFox produkciójában készült alkotás producere Muhi András és Ferenczy Gábor.