Csütörtöktől mozikban az Egy újságíró meggyilkolása (16)

A nagy vihart kavart dokumentumfilm április 26-ig a Cinego felületén látható, április 27-től, azaz most csütörtöktől pedig országos moziforgalmazásba kerül.

A már-már hihetetlen, de első perctől az utolsóig valós eseményeket feltáró film azt az esetetet eleveníti fel, amikor egy fiatal, ambiciózus oknyomozó újságírót és menyasszonyát saját otthonukban agyonlőnek Szlovákiában. A merénylet nagy közfelháborodást vált ki. Az emberek az utcára vonulnak, amikor egy informátornak köszönhetően a szerkesztőségbe eljuttatott titkos aktából kiderül, hogy a gyilkoság megbízója feltehetően az ország egyik kétes hírű üzletembere volt. A szálak a legfelsőbb körhöz vezetnek: a felbujtó feltehetőleg közvetlen kapcsolatban áll az ország vezető pártjával. A nyomozás során olyan szövevényes háló bontakozik ki, ami korrupt bírák, oligarchák, végső soron pedig a kormánypárt, sőt, a miniszterelnök alól is kiránthatja a talajt.

A dokumentumfilm megdöbbentő valós felvételekkel, az áldozatok közvetlen hozzátartozói és kollégái nyilatkozataival, valamint egy politikai thriller feszültségével ad képet a poszt-kommunista régió valódi arcáról.

A filmből eddig több nagy sikerű premier előtti vetítést tartottak, az egyik vetítés után Veiszer Alinda beszélgetett Dezső András, Panyi Szabolcs és Szalay Zoltán újságírókkal.

A film adatlapja itt található.