Milyen a mozaikcsaládok élete? || Bátki Anna & Veiszer Alinda || Nagylátószög

Bátki Anna klinikai szakpszichológussal, pár- és családterapeutával beszélgetett Veiszer Alinda a Mások gyerekei c. film kapcsán. A beszélgetés egyik központi témája, hogy milyen nehézségekkel néz szembe ma egy mozaikcsalád.


A videóból kiderül, hogy a mozaikcsaládoknak a hagyományos családmodellek problémáin felül – egy sor olyan nehézséggel kell szembenézniük, amik eszünkbe sem jutnának. A gyerekeknek hozzá kell szokniuk egy (vagy több) új lakóhoz, esetleg még a szobájukat is meg kell osztani valakivel. A közös programokon megjelenik a szülő új párja, ami gyakran konfliktust is generálhat a vérszerinti szülők között, a gyerek pedig nem tudja kihez legyen lojális. A mozaikcsaládok sokszor erőt merítenek sokszínűségükből és biztonságos környezetet képesek kialakítani a családban élő gyerekek számára. Bátki Anna szerint ehhez elengedhetetlen a jó kommunikáció és a türelem, illetve az hogy megkérdezzük a
gyerekeket, mire van szükségük és valóban odafigyeljünk a válaszra.

Rachel (Virginie Efira) szenvedéllyel teli életet él: tanárnőként imádja a munkáját, gitárórákra jár, gyakran találkozik a barátaival és egyre közelebb kerül az új szerelméhez, Alihoz (Roschdy Zem). A férfinak a korábbi kapcsolatából már van egy négyéves kislánya, akit Ali egy idő után be is mutat a nőnek. A kezdeti nehézségek ellenére Rachel és a kislány közel kerülnek egymáshoz, igazi kapcsolódás alakul ki közöttük, de folyamatosan kísérti hármójukat a kérdés, hogy igazi családdá tudnak-e válni.

A Mások gyerekei már elérhető itt a Cinego műsortárában.