Mozinet filmek a Szellősréti Kisfesztiválon

A legújabb nyárvégi chill-fesztivál augusztus 25-28. között várja az érdeklődőket a dél-balatoni dombok között, Bálványoson. Az izgalmas koncertek, workshopok és örömzenélések mellett filmes programokkal is készül az idén debütáló Szellősréti Kisfesztivál.

A Balatontól mindössze negyed órányira, Balatonföldvár mellett található helyszínen izgalmas akusztikus koncertekkel vár a Zenepagoda színpad: Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, Németh Juci és G. Szabó Hunor, Napfonat, Ötödik évszak, A Bence kalandjai, Zajnal, Bélaműhely – hogy csak néhányat említsünk.

A filmek és az underground kultúra rajongóinak igazi csemegeként a Tarr Béla-filmek örök zeneszerzője, Víg Mihály is koncertet ad ikonikus zenekarával, a Balatonnal.

A fesztivál filmes programja is igazán bőségesre sikerült: a Mozinet Kisfesztivál válogatásának magját az elmúlt évek filmsikerei adják.

Délelőtt családi filmekkel kezdődnek a napok, délben magyar mozifilmeket nézhetünk, és utána beszélgethetünk ezek rendezőivel is. Délután gyönyörű természetfilmek következnek kicsik és nagyok örömére, esténként pedig nemzetközi fesztiválsikerek zárják a napot.

A filmvetítések fesztiválbérlet nélkül is látogathatók lesznek: gyerekeknek ingyenesen, felnőtteknek pedig jelképes jegyárral.

A Szellősréti Kisfesztivál az alkotni, barátkozni, beszélgetni vágyókat is várja, nappal a művészeti és közösségi workshopokon, este pedig a tábortűz melletti örömzenélésnél. A programok közt lesznek kiállítások, erdei hangfürdők és lélekemelő templomi koncertek is – számos csalogató esemény, ami a kikapcsolódásról és feltöltődésről szól.

A közösségi alkotás jegyében a szervezők fesztiválfilm-versenyt is hirdetnek, amire a fesztivál résztvevői a helyszínen – akár mobiltelefonnal – forgatott hangulatfilmjeikkel nevezhetnek be, és alkotásaikkal Cinego előfizetést, jövő évi Kisfesztivál-bérletet, valamint helyi kistermelői finomságokból összeállított ajándékcsomagokat nyerhetnek.

További részletek a Szellősréti Kisfesztivál honlapján és a SzellősRét Facebook oldalán találhatók.

A Szellősréti Mozinet Kisfesztivál részletes programja:

Augusztus 25-én, pénteken délelőtt 10-kor a bálványosi Faluházban az Aardman stúdió kiváló családi animációs filmje indít: a Shaun, a bárány és a farmonkívüli, amelyben a sorozatból jól ismert bárány és a többi farmlakó ezúttal egy ufónak segít hazajutni.

Déltől a problémás apa és lánya egymásra találását bemutató Külön falka kerül terítékre. A filmet közönségtalálkozó követi Kis Hajni rendezővel, aki a Külön falkával elnyerte a legjobb első film Magyar Filmkritikusok Díját, az Art Mozi Egyesület filmdíját és a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál közönségdíját.


Kis Hajni rendező és Dietz Gusztáv a Külön falka forgatásán

16 órától a tavalyi év sztár-természetfilmje, A tölgy – Az erdő szíve látható, amely lélegzetelállító képi világával betekintést enged egy tölgyfa mindennapjaiba. Este 10-kor Ari Aster alkotásával ér véget a nap: az Oscar-díjas Joaquin Phoenix főszereplésével készült Amitől félünk kellően őrült és agyfacsaró alkotás, ami garantáltan emlékezetes élményt nyújt.

Augusztus 26-án, szombaton délelőtt 10-től ismét egy családi filmmel indul a nap: a méltán híres Studio Ghibli közreműködésével készült, Oscar-jelölt animációs film, A vörös teknős egy hajótörött férfi kalandos történetét meséli el nekünk.

Déltől az Ózd környéki dadogó rapper, Larry felnövéstörténetét élhetjük át. A Larry nemrégiben elnyerte a Magyar Filmkritikusok Díját a legjobb első film, a legjobb férfi főszereplő, illetve a legjobb női és férfi epizódalakítás kategóriákban. A vetítés után Bernáth Szilárd rendezővel is lesz lehetősége beszélgetni a kisfesztivál közönségének.


Bernáth Szillárd rendező és Vilmányi Benett a Larry forgatásán

16 órától a lenyűgöző felvételekkel teli, francia Évszakok természetfilmet nézhetjük meg, 22 órától pedig a nagy vihart kavart, elsősorban erős idegzetűeknek ajánlott Cannes-i Arany Pálma-díjas mozi, a Titán zárja a napot.

Augusztus 27-én, vasárnap egy ismerős francia kisfiú csábítja mozizásra a családokat A kis Nicolas – Eljött a boldogság ideje! című animációs filmmel.

A nap további részében három magyar alkotást láthatunk:

Déltől a pálinkás-időutazós Zanox – Kockázatok és mellékhatások című vígjátékon derülhetünk, utána pedig a rendezővel, Baranyi Benővel is beszélgethetünk.


Baranyi Benő rendező és Erdős Lili a Zanox – Kockázatok és mellékhatások forgatásán

16 órától Török Zoltán természetfilmje megeleveníti a négylábú patások világát: a Vadlovak – Hortobágyi mese elvisz Pentezugba, ahol Cseppke, a kis vadló szabadon élhet ménesével. 22 órától pedig a Valan – Az angyalok völgye című thriller teszi teljessé a programot.