Csütörtöktől mozikban az év utolsó magyar vígjátéka, a Valami madarak (12)

Hevér Dániel első nagyjátékfilmje, a Szacsvay László és Kizlinger Lilla főszereplésével készült Valami madarak csütörtöktől kerül országosan a mozikba. A rendezőnek és Kertész Zsanett forgatókönyvírónak lehetősége nyílt találkozni az Életrevalók című nagy sikerű francia vígjáték két alkotójával, az Olivier Nakache és Éric Toledano párossal magyarországi látogatásuk során. Ez a mozi inspirálta a Valami madarak készítőit a saját filmjük hangulatának megtervezésekor.

A Valami madarak egy generációkon átívelő különleges barátságról mesél, és az Életrevalókat idéző bájjal és humorral foglalkozik az idősgondozás korábban magyar filmekben mellőzött témájával. Olivier Nakache és Éric Toledano legújabb filmjük, a hazai mozikban december 28-tól látható Ennél csak jobb jöhet kapcsán érkezett hazánkba, hogy az Európai Mozi Éjszaka keretében részt vegyenek egy premier előtti vetítéssel egybekötött közönségtalálkozón az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Hevér Dánielnek és Kertész Zsanettnek még a vetítés előtt nyílt alkalma beszélgetni a francia blockbuster alkotóival.

Balról jobbra Éric Toledano, Hevér Dániel, Kertész Zsanett és Olivier Nakache – Fotókredit Paseczki Lidia Mozinet

A Valami madarak főszereplője, Béla (Szacsvay László) egyedül élő makacs öregúr, aki nehezen viseli a változásokat. Amikor egy kisebb baleset után a fia egy idősek otthonába rakja, úgy érzi, az egész világ összeesküdött ellene. Ettől kezdve egyetlen cél vezérli, hogy minél hamarabb kijusson az intézményből. Tervében egy másik kívülálló lesz a társa, a 17 éves, vadóc Zoé (Kizlinger Lilla), aki büntetésből dolgozik az otthonban. Hiába van csaknem hatvan év korkülönbség közöttük, hasonló karakterük, a magányuk, és az érzés, hogy mindenkinek csak az útjában vannak, gyorsan szövetségessé teszi őket.

A Valami madarak rendezője Hevér Dániel, forgatókönyvírója Kertész Zsanett, operatőre Nagy Marcell, producere Dreissiger László, co-producerei Juhász Péter, Blik Dániel és Romwalter Judit, látványtervezői Nyitrai Anna és Gelsi Zoltán, vágója Csabai Attila, zeneszerzője pedig Kozma Kata.

Előzetes

A Mozinet Nagylátószög adásában Veiszer Alinda a filmhez kapcsolódóan ezúttal Csengei Andrea idősgondozóval beszélgetett. A műsorban igyekeztek körüljárni, milyen állapotban vannak ma Magyarországon az idősgondozó intézmények. Mint Csengei többek között elmondta, „az intézetbe került idősek és a család szép viszonya az, ha az idős ember otthoni körülmények között tudja érezni magát. Tehát látogatjuk, hozunk neki bablevest, beavatjuk a családi eseményekbe. Ezek nagyon fontos dolgok lennének.

A Valami madarak 2023. december 14-től látható országosan a mozikban.