Európai Filmdíjat nyertek a Mozinet bemutatói

A hétvégén átadták az Európai Filmdíjakat. Az elismerést 1988 óta évről-évre a számos magyar tagot is számláló Európai Filmakadémia tagjai szavazzák meg az év legjobb európai filmjeinek különböző kategóriákban. A szombat este Berlinben tartott díjátadó legtöbb elismert alkotása a Mozinet forgalmazásában látható a magyarországi mozikban.

Díjazott filmjeink:

Egy zuhanás anatómiája (16) (Anatomie d’une chute / Anatomy of a Fall)
Magyarországi bemutató: már a mozikban!

A legjobb európai film
A legjobb európai rendező (Justine Triet)
A legjobb európai színésznő (Sandra Hüller)
A legjobb európai forgatókönyv (Justine Triet és Arthur Harari)
EUFA-díj (Európai Egyetemi filmdíj)

Tartalom:
A világ legrangosabb filmfesztiváljának fődíját, a Cannes-i Arany Pálmát elnyerő lélektani krimiben Sandra (Sandra Hüller – Toni Erdmann) idillinek látszó élete kártyavárként omlik össze. A sikeres német írónő francia férjével és látássérült gyerekükkel élnek a francia Alpok egyik kis falujában. A férfi váratlan halála után nem egyértelmű, hogy baleset, öngyilkosság vagy gyilkosság történt. Sandra ezért a rendkívül megterhelő nyomozás és tárgyalás középpontjába kerül.

A már-már hitchcocki hagyományokat követő filmben az eseményeket végig a feleség szemszögéből követjük, miközben a néző számára is kérdéses az ártatlansága. Az Egy zuhanás anatómiája azonban sokkal több bűnügyi történetnél: Justine Triet rendezőt elsősorban a házasság, és alapvetően az emberi kapcsolatok legmélyebb rétegei érdeklik.

Smoke Sauna Sisterhood (16)
Magyarországi bemutató: 2024. február 1.

A legjobb európai dokumentumfilm

Tartalom:
Az északi országokban úgy tartják, hogy a szauna több kikapcsolódásnál: az önmagunkkal való szembenézést segíti. Anna Hints rendezőnő lenyűgöző operatőri munkával elkészített filmje egy összetartó női közösség szemszögéből tárja fel a tradicionális észt szaunázás legintimebb pillanatait. Az erdőben felállított izzasztókamrában összegyűlő nők teljesen kitárulkozva beszélnek a legféltettebb titkaikról, vágyaikról, traumatikus emlékeikről, miközben a szemünk láttára mosódnak el a test és lélek határai.

A hipnotikus erejű dokumentumfilm a Sundance Filmfesztiválon mutatkozott be 2023-ban, ahol elnyerte a World Cinema szekció legjobb rendezésnek járó díját.

Hogyan szexeljünk (16) (How to Have Sex)
Magyarországi bemutató: 2024. március 7.

FIPRESCI-díj az év európai felfedezettjének (Molly Manning Walker rendező-forgatókönyvíró)

Tartalom:
Klubok, bulik, alkoholmámor, és persze véget nem érő pasizás. A három legjobb barátnő, Tara, Skye és Em a gimi utáni nyáron egy görög tengerparti városban, a fiatalokkal teli Maliába veti bele magát az éjszakai életbe. A trió életük legjobb és legintenzívebb nyarában reménykedik, de nem mérik fel a döntéseik súlyát.

Molly Manning Walker rögtön első rendezésével a 76. Cannes-i Filmfesztivál Un Certain Regard szekciójának fődíját nyerte el, teljesen megérdemelten: a Hogyan szexeljünk az első perctől fogva olyan hatalmas energiával dübörög, akár egy felpörgött tinédzser. A film autentikusan mutatja be a fiatalok fesztelen, már-már szabályok nélküli életét, míg a csillogó felszín alatt a Z generáció érzelmi és szexuális kiszolgáltatottságának legmélyére ás.