Csütörtöktől mozikban Németország Oscar-nevezettje, A tanári szoba (12)

A 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon két díjat is elnyert A tanári szoba izgalmas és sokrétű alkotás. A Német Filmdíjon többek között a legjobb film, a legjobb rendezés, legjobb vágás díját is elvitte az Oscar-díjas Nyugaton a helyzet változatlan elől, így Németország idén ezt a filmet nevezte a 2024-es Oscar-gála legjobb külföldi film kategóriájába. A tanári szoba december 21-től látható országosan a magyar mozikban.

A tanári szoba főszereplője, az elhivatott, fiatal Carla a hetedikesek osztályfőnöke egy németországi iskolában. A tanárok és a diákok multikulturális közegében viszonylagos nyugalom van, amíg az egyik gyereket meg nem gyanúsítják lopással. A tanárnő hisz a fiú ártatlanságában, és nem ért egyet kollégái nyomozási módszereivel, ezért saját kezébe veszi az ügyet. Cselekedete olyan eseménysorozatot indít el, amely az egész iskola életét felbolygatja. Az elveihez hű Carla sokkal nagyobb terhet vállal, mint azt elsőre sejtené: az egymással szemben álló tanulók, feldühödött szülők és tanárok konfliktusában akár az állását is elveszítheti.

Előzetes

A filmhez kapcsolódó egyik Mozinet Nagylátószög adásban Kovács Gellért Filmszerész ezúttal Köves Gábor újságíróval beszélgetett a tanárok, iskolák megjelenéséről a filmekben, valamint arról, mekkora a különbség Magyarországon és külföldön, ha egy tanár nehéz helyzetbe kerül. Mint Köves Gábor elmondta, „A tanári szoba bemutatja a demokrácia sok kicsi csapdáját. Annak ellenére, ha minden nagyon jól működik, ez a ‘jól működés’ is tud olyat produkálni, amiből egyszerűen lehetetlen jól kijönni.

Egy másik, a Tanítanék Filmnapokon rögzített Mozinet Nagylátószög adásban Gyurkó Szilvia gyermekjogi aktivista és Tóth Jakab (Partizán) beszélgetett arról, mitől lesz egy iskola olyan hely, ahol az emberek – felnőttek és gyerekek egyaránt – jól tudják magukat érezni. A videóban Gyurkó többek között kifejti, hogy „amíg egy közösség nem jut el oda, hogy nem az a kérdés ki, mit, hol rontott el, hanem az, mi történt, addig nehéz változtatni.