A társadalmi összeomlás elkerülhetetlen || Stumpf-Bíró Balázs & Veiszer Alinda || Nagylátószög

„Ahogyan mi a fejlett világban élünk, az minden, csak nem normális.”

A Pannon Egyetemen a globális polikrízis jelenségét kutatja, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást elősegítő Cassandra Program magyarországi alapítója és kollapszológus, magyarul összeomlás-kutató. Stumpf-Bíró Balázsnak a nem túl rózsás és nem túl távoli jövővel való szembenézés mondhatni szakmai ártalom. A Mozinet Nagylátószög új epizódjában Veiszer Alinda beszélget vele a december 28-án mozikba kerülő Ennél csak jöbb jöhet című film kapcsán. Az Életrevalók alkotóinak egy radikális klímaaktivista társaságban játszódó új vígjátéka vonatkozásában beszélgetnek a kapitalizmus által generált folytonos növekedési kényszerről, a túlfogyasztásról, a klímaválságról és a törékeny rendszereknek való kiszolgáltatottságról.


Alapvetően tömegek fogják bedobni a törölközőt azért, mert hirtelen, váratlanul fognak szembesülni ezekkel a változásokkal. Nem tudják, hogy merre vannak arccal, mi itt a probléma, hogy kerültek ide, mi lesz most ezután, meddig tart ez az egész, és emiatt pánikba esnek, és pánikba esett emberek tömege kelti a káoszt. És ez vezet el egy társadalmi összeomláshoz, amit szeretnénk elkerülni.

Stumpf-Bíró Balázs kitér arra is, milyen lépésekkel lehet az egyszerre jelentkező krízisekkel szembeni egyéni és szervezeti ellenállóképességet javítani, hogyan segíthet ebben az általa alapított Cassandra Program, van-e egyáltalán értelme az aktivizmusnak és mit tehetnének a politikai vezetők.

Az elmúlt években megszerzett ismereteim alapján azt mondom, hogy ez a folyamat nem megállítható, nem visszafordítható és érdemben nem is lassítható. Ennek vannak természeti okai, rendszerszintű okai, meg van egy nagyon egyszerű banális oka: a homo sapiens.

A beszélgetésben Stumpf-Bíró Balázs elmondja, a krízisek különböző okai közül az egyik legfőbb az, hogy az emberből hiányzik a kognitív képesség a modern válságok társadalmi szintű kezelésére, mert az emberi agy működése nagyrészt a kőkorszakban fejlődött ki és a működési elve is ennek megfelelő.

Ajánlom mindenkinek, hogy mikor elmegy vásárolni, kérdezze meg magától: szükségem van erre? Biztos, hogy szükségem van erre? Most van erre szükségem? És ha ezt gyakoroljuk, azért mindig rájövünk, hogy tulajdonképpen az esetek nagy részében “nem” a válasz.

Az egyéni felelősségvállalással kapcsolatban azt fogalmazza meg, hogy nem is feltétlenül a közvetlen hatása, mint inkább a szemléletformáló jellege miatt lehet fontos.

A szövegben felhasznált idézeteket szerkesztve közöltük.

Az Ennél csak jobb jöhet december 28-ától a mozikban!