Amikor a nők együtt vannak, megtörténik a boszorkányság || Döbrösi Laura & Veiszer Alinda || Nagylátószög

„Amikor a nők együtt vannak, megtörténik a boszorkányság.”

Színésznőként az Aranyélet Miklósi Mirájaként vált országosan ismertté, de játszott az Egynyári kaland első évadában, és Deák Kristóf Az unoka című filmjében is. Ismertségét már évek óta állítja különböző ügyek szolgálatába: zöld aktivistaként a közösségi médián felhívja a figyelmet a klímaválságra, a zero waste életmódot népszerűsíti, és a nőket érintő problémákról is sokszor szót ejt, a listát pedig még sokáig lehetne folytatni. Arcjóga oktatóként vette észre, hogy a csak női csoportokban rendszerint létrejön egy biztonságos közeg, kialakul valamiféle „nővériség”. Vele beszélget a Mozinet Nagylátószög új epizódjában Veiszer Alinda a február 1-jén mozikba kerülő Smoke Sauna Sisterhood kapcsán.


A Mozinet új bemutatója egy hipnotikus erejű dokumentumfilm, ami egy összetartó női közösség szemszögéből tárja fel a tradicionális észt szaunázás legintimebb pillanatait. Az erdőben felállított izzasztókamrában összegyűlő nők teljesen kitárulkozva beszélnek a legféltettebb titkaikról, vágyaikról, traumatikus emlékeikről, miközben a szemünk láttára mosódnak el a test és lélek határai.

Az van, hogy amikor a nők együtt vannak, és kapcsolódnak egy hagyományhoz, a természethez, tök mindegy, megtörténik a boszorkányság. Az van, hogy bejön a kollektív női sors a térbe.

Hónapok óta jár egy női körbe, ahol csak nők, erdei környezetben, egymásra fókuszálva beszélgetnek. Döbrösi Laura szerint hasonlóan kell elképzelni, mint egy csoportterápiát, de mégis többet ad, mert a hagyományteremtő jellege miatt ezekben a körökben megjelenik a kollektív női sors, és nők generációi kapcsolódnak egymáshoz, a természethez és a tradícióhoz.

Nem szabad elérni azt a pontot, amikor azt érzed, hogy egyedül harcolok a világ ellen. Mind a három rossz, tehát: nem egyedül, nem harcolok, és nem a világ ellen. Hanem valamiért, valakikkel, és nem harcolok, hanem dolgozom.

A feminizmussal való viszonyáról elmondja, számára ez egy tág fogalom, amibe belefér akár a zöld identitás, vagy bármelyik elnyomott kisebbség mellett való kiállás is. A harcos feminizmussal szemben viszont inkább a közösségépítést, az összetartást és a közös célok felé való törekvést érzi feladatának.

Egy nő, amikor megy valahova, mindig veszélyben van a teste. Egyszerűen jön egy pasi, aki sokkal nagyobb és sokkal erősebb nálad, és ha bántani akar, akkor bántani fog. És ezt egy férfi nem érti. Erről a különbségről most már lehet beszélni anélkül, hogy máglyán elégetnének, vagy ilyesmi.

Döbrösi Laura szerint a nőket érintő nehézségekről való diskurzus egyre elterjedtebb, és úgy érzi, a generációs traumák kibeszélése is elfogadottabbá vált az ő korosztályában, mint például a nagyszülei számára.

A Smoke Sauna Sisterhood február 1-jétől a mozikban!