Egy ideális világban minden nő jár női körbe || Hortobágyi Andrea & Veiszer Alinda || Nagylátószög

„Egy ideális világban minden nő női körbe jár”

Jógaoktatóként és női kör kísérőként Hortobágyi Andrea gyakran kerül szembe olyan, a nőiséget érintő kérdésekkel, mint a test felvállalása, a különböző generációk sajátos traumái és feldolgozásaik, a megfelelés, vagy a női közösségépítés. Vele beszélgetett Veiszer Alinda a 13. Mozinet Filmnapokon a február 1-jén mozikba kerülő Smoke Sauna Sisterhood című film vetítése után. A Mozinet új bemutatója egy hipnotikus erejű dokumentumfilm, ami egy összetartó női közösség szemszögéből tárja fel a tradicionális észt szaunázás legintimebb pillanatait. Az erdőben felállított izzasztókamrában összegyűlő nők teljesen kitárulkozva beszélnek a legféltettebb titkaikról, vágyaikról, traumatikus emlékeikről, miközben a szemünk láttára mosódnak el a test és lélek határai.


A női körök valami olyan csodát tudnak, hogy amit én egyénként nem bírok el, azt a kör elbírja, mert ott együtt tudjuk ezt tartani.

Hortobágyi Andrea egy női jóga workshopon tapasztalta meg először azt a közösségi élményt, ami arra sarkallta, hogy női kört alakítson. A beszélgetésen elmondta, a női körök menedéket nyújtanak a társadalom egészét jellemző elvárásoktól, versengéstől, megfelelési kényszertől, de hatása nem csak az elvonulás ideje alatt tart.

Azt gondolom, hogy akár az egész társadalmat átalakító hatása van annak, hogy én nőként hogy viszonyulok magamhoz, hogy viszonyulok a testemhez.

A női köröknek szerinte pozitív társadalmi hatásai is vannak, még úgy is, ha nem tűznek konkrét célokat a zászlajukra. Az elvonulások állandó témái a test, a nőiséget övező szégyenérzetek és a generációs traumák. A biztonságot, támogatást nyújtó, ítélkezéstől mentes kis közösségekben a nők szabadon beszélhetnek a nehézségeikről, így ezek az alkalmak a feldolgozást is elősegítik, az elégedett nő pedig az egészséges társadalom egyik alapvető feltétele.

Az egyik résztvevő mondta, hogy az volt az érzése a szaunában, hogy egy női masszává váltunk. Együtt lélegeztünk, együtt éltük át ezt a szavakkal nehezen leírható élményt. Az egység élménye, ahhoz tudnám én leginkább ezt hasonlítani.

Hortobágyi Andrea kitért arra is, hogy a körök fontos része a tradíció, a természet közelsége és bizonyos szintig a spiritualitás is. A közös éneklés és kántálás, vagy a hagyományos a szauna szertartások elősegítik a felszabadulás érzését, a megosztást és ezen keresztül a közösség épülését is.

A szövegben felhasznált idézeteket szerkesztve közöltük.

A Smoke Sauna Sisterhood február 1-jétől a mozikban!