Öt évbe telt, hogy elfogadjam: én vagyok Hide the Pain Harold || Arató András & Kovács Gellért || Nagylátószög Extra

„Fel kellett vállalni, hogy igen, én vagyok Hide The Pain Harold.”

Arató András a nyugdíjas villamosmérnökök nyugodt életét élte, mígnem egyik napról a másikra mindenki elkezdte felismerni az utcán. A hirtelen jött hírnevet azonban nem szakmai tevékenységének köszönhette, hanem annak, hogy egyre több internetes mémben tűnt fel. A Mozinet Nagylátószög új epizódjában vele beszélget Kovács Gellért filmkritikus, Kristoffer Borgli jelenleg a mozikban futó Álmaid hőse című új filmje kapcsán. A Mozinet új bemutatójában Paul Matthewst (Nicolas Cage), aki eddig az egyetemi biológiaprofesszorok nyugodt életét élte, egyik napról a másikra mindenki elkezdi felismerni az utcán. A hirtelen jött világszintű hírnevet azonban nem szakmai tevékenységének köszönheti, hanem annak, hogy egyre több ember álmában tűnik fel, olyanokéban is, akikkel korábban sohasem találkozott.

A párhuzam kísérteties, mintha csak Arató Andrásról, ismertebb nevén Hide the Pain Haroldról mintázták volna Nicolas Cage karakterét. A beszélgetésben többek között elmondja azt is, milyen hasonlóságokat vél felfedezni Cage karaktere és saját maga között, mennyire lehet ráhatása valakinek a róla kialakult nyilvános képre, és hogyan fogadta a hirtelen mémesedést a szűk családja.


Megkeresett egy fotós azzal, hogy ő egy hasonló karakterű modellt keres, mint amilyen én vagyok, és megkért, hogy csináljunk egy pár próbafelvételt.

A képek eredetéről elmeséli, hogy egy számára addig ismeretlen fényképész kereste fel, hogy stock fotókat készíthessen róla. Hízelgőnek találta a felkérést, és elvállalta, hogy modellt áll a változatos helyszíneken és helyzetekben készülő fényképekhez. Különös, kényszeredett mosolya miatt aztán különböző mémoldalak felkapták a képeket, és Hide the Pain Harold névvel futótűzként kezdtek el terjedni. A Hide the Pain Harold mémek tartalma rendszerint egy olyan, mindenki számára átélhető helyzet, amiben valaki igyekszik mások elől elrejteni az egyébként nyilvánvaló keserűségét.

Öt évbe tellett, mire el tudtam fogadni. Fel kellett vállalni, hogy igen, én vagyok Hide The Pain Harold.

Arató András elmondja, eleinte arculcsapásként élte meg a mémesedést. Öt évig tartott neki, míg elfogadta, hogy nem tudja megállítani a róla kialakult mémek terjedését, és felvállalta, hogy ő Hide the Pain Harold. Azóta sikerült komoly hatást gyakorolnia a mémekre és pozitív irányba terelnie a tartalmukat.

A mai napig szerepjátékként fogom föl, tehát van egyszer Arató András, és van egy tőle teljesen függetlenül létező Hide the Pain Harold, akit az emberek elképzelnek. Nincs egy olyan része, ami negatív érzéseket keltene bennem. Tényleg, annyi szeretetet kapok vissza az emberektől.

Amióta személyesen is aktívan képviseli Hide the Pain Haroldot, rengeteg megkeresést kap a világ különböző pontjairól: egy kolumbiai rendezvényre menet például testőröknek kellett rajongók százait visszatartani tőle, de visszatérő vendége az olasz Comic Connak, és szerepelt már kanadai harisnyareklámban is.

Az Álmaid hőse már a mozikban!

A szövegben felhasznált idézeteket szerkesztve közöltük.