A pankráció nem hagy méltósággal távozni || Turger Dávid, Kiss Benedek Áron & Szabó Simon || Nagylátószög Extra

„Ez egy olyan szakma, ami nem hagy méltósággal távozni, mert tényleg annyira addiktív.”

Pankrátorként pontosan tudják, hogy miben rejlik ennek az előadóművészet és küzdősport határán táncoló jelenségnek a sikere, és mik a buktatói. Edzőként pedig nem csak az erőnléttel foglalkoznak, de szellemi oktatással is ellátják az utánpótlást. Kiss Benedek Áron „Icarus” és Turger Dávid „Renegade” nem csak díjbirkózók és edzők, de az egyetlen magyarországi pankrációval foglalkozó szervezet és egyesület, a HCW (Hungarian Championship Wrestling) alapítótagjai. Velük beszélgetett a március 21-én mozikba kerülő Vaskarom című film kapcsán Szabó Simon a pankrátorok lélektanáról, a magyarországi pankrációról és arról, hogy végül is mennyire megrendezettek a mérkőzések.

A Mozinet új bemutatójában a valóságban is létező texasi Von Erich pankrátorcsaládot követjük. A világbajnok apa, Fritz, nem csak a ringet és az üzleti életet vezeti kemény kézzel, de a családot is: megszállottan dolgozik azon, hogy a fiai, Kevin (Zac Efron), Kerry (Jeremy Allen White), David (Harris Dickinson) és Mike (Stanley Simons) átvegyék majd tőle a birodalmat. De vajon sikerül a fiúknak megtörni a családot sújtó átkot?


Ez a szó, hogy pankráció rá lett ragasztva a mi műfajunkra. Amit mi csinálunk, az a díjbirkózás, ez egyébként a magyar neve, pénzért történő birkózás emberek előtt, mint szakma.

A kezdetekről Áron és Dávid elmesélik, hogy 13 évvel ezelőtt mára már komikusnak ható amatőr lelkesedéssel, szűkös körülmények között kezdték el szervezni az első magyarországi pankráció versenyeket. Mostanra ez egy nagyjából állandó 500 fős közönséget vonzó programsorozattá nőtte ki magát, és azóta, az utánpótlás kitermelésére elindították az egyesületüket is, ami mára Európa második legkeresettebb iskolája lett.

Nem szeretjük a kamu elnevezést, mert ami a ringben történik, az nagyon valóságos. Ez egy nagyon nehéz szakma, és ami történik akcióként, az a legkevésbé sem kamu. Viszont írva van, rendezve van és elő van adva.

Turger Dávid szerint a pankráció magyarországi megítélésén még mindig lehet hova javítani, és ezen a HCW-vel dolgoznak is. A pankrációnak nem célja meggyőzni a nézőjét arról, hogy amit lát, az valós küzdelem, de a pankrátorok egy komoly, fizikailag is megterhelő előadóművészeti szakmát művelnek. A pankrátorokat, karrierjük során nem csak fizikai, de mentális próbatételek is érik, amikre a művészemberekre jellemző sebezhetőséggel, sokszor szélsőségesen reagálnak.

Karizmatikusnak kell lenni. Hulk Hogan, Dwayne „The Rock” Johnson, ők ebben voltak hatalmasak, hogy amikor ők megjelentek, mindenki rájuk figyelt. Akármilyen jó lehetsz a ringben, ha nem figyelnek rád az emberek, mert szürke vagy, akkor ez nem fog működni.

Arra kérdésre, hogyha a meccsek megrendezettek, akkor mégis hogyan dől el, ki lesz a világbajnok, Turger Dávid elmondja, nagyon fontos, de nem elég karizmatikusnak lenni. Fontos, hogy biztonságosan lehessen vele dolgozni, legyen jó előadó, de lényeges az is, mennyi merchandise terméket ad el valaki, és még a szervezet élén álló promóter tetszését is el kell nyernie.

Ez egy olyan szakma, ami nem hagy méltósággal távozni, mert tényleg annyira addiktív.

A beszélgetésben kitérnek arra is, mit tud magával kezdeni egy kiöregedett pankrátor: lehet valakiből edző, promóter és szakkommentátor is, de fontos, hogy több lábon álljon, mert nem lehet a végtelenségig űzni ezt a hivatást. Kiss Benedek Áron szerint elképesztően addiktív szakma a díjbirkózás, mert az ember a civil élethez nem hasonlítható élményeket él át. A pankrátorok közti bajtársias kapcsolatokat a lövészárok-barátságokhoz hasonlónak tartja, és ennek a megtartó közegnek komoly szerepe van a depresszió leküzdésében is.

A Vaskarom március 21-étől a mozikban!

A szövegben felhasznált idézeteket szerkesztve közöltük.