Túl a 30.000 nézőn a legsikeresebb Inkubátor-film, a Lefkovicsék gyászolnak

Breier Ádám rendező a Nemzeti Filmintézet elsőfilmeseket segítő Inkubátor programjának keretében készítette el a Lefkovicsék gyászolnak című filmet. Mostanra a támogatási forma eddigi legsikeresebb megvalósult alkotása lett: a Szabó Kimmel Tamás és Bezerédi Zoltán főszereplésével készült vígjátékot több mint 30.000 néző látta Magyarországon. Továbbra is töretlenül népszerű a hazai mozikban, illetve a külföldi fesztiválokon.

„Nagyon meg vagyunk hatódva, hogy ennyien nézik a filmet. Külön öröm, hogy sokan azt jelzik vissza, már többször is megnézték, vagy javasolták egy családtagnak” – mesélte a hír hallatán Breier Ádám rendező.

A filmben Lefkovics Tamás, a nagyszívű, de konok bokszedző (Bezerédi Zoltán) viszonya annyira megromlott a fiával, Ivánnal (Szabó Kimmel Tamás), hogy évek óta nem beszélnek egymással. Iván Izraelbe menekült az apjával való konfliktus elől, ortodox zsidóként ott él és alapított családot, Budapestről csak az édesanyjával (Máhr Ágnes) tartja a kapcsolatot. Az anyuka váratlan halálakor Iván a hatéves kisfiával (Leo Gagel) hazatér, hogy a zsidó hagyományoknak megfelelően egyhetes gyászt, shivát üljenek a szülői házban. A két férfin keresztül két világ feszül egymásnak, aminek a tétje a család egyesülése.

A Lefkovicsék gyászolnak a Mozinet forgalmazásában továbbra is látható a hazai mozikban, az érdeklődés pedig egyértelműen túlmutat az országhatáron. A Lefkovicsék gyászolnak először az amerikai Palm Springs Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában, valamint a Miami és a New York-i Zsidó Filmfesztiválon szerepelt, és eddig több mint húsz amerikai fesztiválra jutott el csupán az Egyesült Államokban, köztük olyan további helyekre, mint Atlanta, Naples, Sacramento, Cleveland, Vancouver és New Hampshire. „Külföldön is beindult a film élete. A Nemzeti Filmintézet nemrég eladta a film jogait egy dél-amerikai forgalmazónak, ezen kívül Romániában már májustól láthatják a nézők moziban” – mondja Breier, aki nemrégiben a Szófiai Nemzetközi Filmfesztiválon vehette át a Nemzetközi Filmkritikusok (FIPRESCI) elismerését.

Előzetes:

A film adatlapja itt érhető el.