A tejesember

ART besorolást kapott török–francia–német film (102 perc)

A tejesember

ENNEK A FILMNEK A FORGALMAZÁSI JOGA LEJÁRT.

A tejesember Semih Kaplanoglu Tojás–Tej–Méz trilógiájának második darabja, melynek fő témája az anya és fiú közötti viszony, miközben a háttérben kibontakozik a változó török társadalom, generációs és város-vidék ellentétek.

Az érettségizett Juszufnak nem sikerül az egyetemi felvételije. Egyetlen igaz szenvedélye a versírás. Egy költeménye meg is jelenik egy kisebb irodalmi folyóiratban, de sem a versekből, sem az általa és anyja  által árusított, folyamatosan csökkenő árú tejből nem tudnak profitálni. Mikor Juszuf rájön, hogy anyja titkos viszonyt folytat, apátiába zuhan, ráadásul rövidesen megkapja katonai behívóját is. Vajon képesnek érzi-e magát, hogy szembenézzen ismeretlen jövőjével, az életét érintő gyors változásokkal, s előre tud-e lépni a felnőttkor felé, hátrahagyva ifjúságát?

A trilógia első részét (Jumurta) nyáron mutatták be a hazai mozik. Ezen második darab világpremierjére a 65. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában került sor – 17 év óta az első török versenyfilmként a Mostrán. Azóta számos elsőrangú fesztiválon szerepelt, s aratott tetszést (Torontó, Mar del Plata, Isztambul, Edinburgh).

Műfaj:

művész

Korhatár:

12

Rendezte:

Semih Kaplanoglu

Írta:

Semih Kaplanoglu

Főszereplők:

Basak Köklükaya | Melih Selcuk

Szereplők:

Riza Akin | Saadet Aksoy

Megjelenés:

2009. 12. 10.