California Dreamin’

ART besorolást kapott román film (155 perc)

California Dreamin’

ENNEK A FILMNEK A FORGALMAZÁSI JOGA LEJÁRT.

1999-ben járunk, a koszovói háború idején. Egy osztagnyi NATO katona igyekszik Szerbia felé, tehervagonjukon akár a háború kimenetelét is befolyásolható fontos radar-lokátorral. Csakhogy olyasmi történik, amire Doug Jones kapitány (Armand Assante – A mambó királyai, Hoffa, 1492: A Paradicsom meghódítása) a legkevésbé sem számít: egy romániai kisváros vasútállomásán a szállítmányhoz tartozó dokumentumok hiányára hivatkozva a csökönyös állomásfőnök feltartóztatja őket.

Elveszve a bürokrácia útvesztőjében Jones kapitány lassan kénytelen beletörődni, hogy nem percekig vagy órákig, hanem akár napokig rostokolhatnak a semmi közepén. Csakhogy ez a semmi közepe sokaknak élettér, méghozzá olyan, ahonnan legszívesebben menekülnének: a környék szebb jövőről álmodozó lánykái a fiatal katonáktól remélik a megváltást, míg a polgármester a román-amerikai barátságban látja a kisvárosa felvirágoztatását. A falu elöljárói elhatározzák, hogy a vendégek tiszteletére egy Elvis-imitátorral megspékelt ünnepséget szerveznek.
Cristian Nemescu rendező számára valós történelmi események jelentettek inspirációt a forgatókönyv megírásakor. Nemescu a román újhullám egyik legjelentősebb alakja, aki a 2000-es évek elején több rövidfilmmel (Marilena a P7-ből; Lépcsőházi történet) hívta fel magára a szakma figyelmét. A rendező és hangmérnöke 2006-ban, a California Dreamin’ utómunkálatai során fatális autóbalesetet szenvedett, így első nagyjátékfilmje sikerét már nem élhette meg. A keserédes, Kusturica világát idéző alkotás a Cannes-i Filmfesztiválon került a közönség elé, ahol a vetítés után tízperces ováció fogadta és elnyerte az Un Certain Regard szekció fődíját.

Előzetes

SAJTÓMAPPA:
Sajtókönyvek (magyarangolfrancia)
Jelenetképek 1. (zip, 102,6MB)
Jelenetképek 2. (zip, 126MB)
Forgatási képek (zip, 38,3MB)
Képek a Cannes-i premierről (zip, 0,4MB)
Képek a romániai premierről (zip, 102,9MB)
Plakátkép (jpg, 1,1MB)

Műfaj:

szatíra

Korhatár:

16

Rendezte:

Cristian Nemescu

Írta:

Catherine Linstrum | Cristian Nemescu | Tudor Voican

Főszereplők:

Armand Assante | Jamie Elman | Maria Dinulescu | Razvan Vasilescu

Gyártó:

MediaPro Pictures

Megjelenés:

2009. 12. 31.