Jumurta

ART besorolást kapott török-görög film (97 perc)

Jumurta

ENNEK A FILMNEK A FORGALMAZÁSI JOGA LEJÁRT.

A középkorú költő, Juszuf, anyja halála miatt hosszú évek után ismét visszatér szülőfalujába. Egy elhanyagolt, omladozó ház és egy fiatal lány, Ayla várja őt. A régi környezet, anyja temetése és az elhalálozás körüli teendők megkopó emlékeket ébresztenek benne, miközben a férfi önértékelésre is kényszerül a szomorú esemény árnyékában. Ebben nyújt segítséget a lány, akihez egy közös – szimbolikusan lelki – utazás során kerül közelebb, miközben teljesítik a megboldogult utolsó kívánságát.

A filmben fel-felvillannak a muzulmán vallás tradíciói, szokásai, melyeken keresztül az alkotás az európai kultúra sokszínűségének szép példájául szolgál. A számos díjat nyert dráma lassú sodrású, formanyelve szerzői jegyeket vonultat fel. Az időtlenséget, a pillanatnyit hosszú beállítások, lassú kameramozgások teszik érzékletessé, szimbolikus jelenetei határozott koncepciót, szilárd alkotói szándékot sugallnak, a férfi belső lelki vívódása jelenik meg a tájábrázolásban, és a külsőkben. Atmoszférája a legnagyobb filmművészek munkásságát juttathatja eszünkbe.
Jumurta tucatnyi jegyzett fesztiválon került bemutatásra, különösen nagyra értékelik hazájában, ahol díjak sokaságával halmozták el. Színészi teljesítménye azonban más országokban is elismerést vívott ki, a főszerepet alakító Nejat Isler pedig korosztálya egyik legjobb és legnépszerűbb török színésze.
Magyarországon kevés török/görög alkotás kerül a mozikba, s mint olyan, a Jumurta hiánypótló alkotás, mely nemcsak a török–görög szerzői film példájául szolgálhat, de Európa kulturális sokszínűségét is jól mutatja.

Jumurta török-görög koprodukció, melyben tanú lehetünk egy férfi belső utazásának, vívódásának, az elmúlás kérdésének filozófiai ábrázolásával.

Műfaj:

művész

Korhatár:

12

Rendezte:

Semih Kaplanoglu

Írta:

Orçun Köksal | Semih Kaplanoglu

Főszereplők:

Nejat Isler | Saadet Aksoy

Megjelenés:

2009. 06. 18.